Οι μονόκεροι και ο «αποτελεσματικός θάνατος» των IPOs

Κυριακή, 19 Μαΐου 2019 18:15
UPD:18:15
REUTERS/Dylan Martinez

Η απογοητευτική αρχική δημόσια εγγραφή της Uber δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη στους κύκλους της Σίλικον Βάλεϊ. Ούτε οι εξίσου απογοητευτικές επιδόσεις της Lyft. Οι ειδικοί προέβλεπαν επί χρόνια ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Και μιλούν για τον «αποτελεσματικό θάνατο της αρχικής δημόσιας εγγραφής», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του Μαρκ Αντρίσεν, εξηγώντας ότι στην ουσία τα κέρδη από τη διαδικασία εισαγωγής των νεοφυών(startups) εταιρειών στο χρηματιστήριο πηγαίνουν στην τσέπη των ιδιωτών επενδυτών αφήνοντας... ψίχουλα για τους μετόχους μέσω χρηματιστηρίου. 

Ο Φρεντ Γουίλσον της Union Square Ventures είχε τονίσει σε δηλώσεις του στο CNBC ότι τα παραδείγματα από το χρηματιστηριακό ντεμπούτο εταιρειών όπως η Uber και η Lyft δείχνουν ότι «όλα τα κέρδη πηγαίνουν σε πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων».

Το 2016, ο Άλεξ Μίταλ της Funders Club είχε γράψει σε ανάλυσή του ότι οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας συγκεντρώνουν μεγάλα ποσά ιδιωτικών κεφαλαίων, «αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών απλησίαστο για τους επενδυτές μέσω χρηματιστηρίου».

Η «δίψα» των επενδυτών για την επόμενη Amazon ή Google εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τις υψηλές αποτιμήσεις που εξασφαλίζουν οι επονομαζόμενοι «μονόκεροι» -startups που έχουν εξασφαλίσει ιδιωτική χρηματοδότηση άνω του ενός δισ. δολαρίων. Στη διάρκεια όμως της τελευταίας διετίας, αυτό που αντίκρισαν οι επενδυτές ήταν μεγάλα ονόματα και μικρά κέρδη. Η Snap έχει χάσει περίπου το ένα-τρίτο της κεφαλαιοποίησής της από την αρχική δημόσια εγγραφή του 2017, ενώ οι μετοχές των Dropbox και Spotify κινούνται λίγο πάνω από τα επίπεδα μετοχής κατά το χρηματιστηριακό τους ντεμπούτο, πέρυσι. Οι μετοχές των Uber και Lyft έχουν υποχωρήσει. Και για την Pinterest, έπειτα από την πτώση 13% της Παρασκευής μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων, η μετοχή έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Απριλίου. 

«Ίσως να είναι λάθος να αφήνουμε τους μονόκερους να απορροφούν τόσο μεγάλα ποσά ιδιωτικών κεφαλαίων και να καθυστερούν τις αρχικές δημόσιες εγγραφές», εκτιμά ο Ντάνκαν Ντάβιντσον, εταίρος στην Βullpen Capital. «Ίσως θα ήταν καλύτερα να προετοιμάζουμε την χρηματιστηριακή τους είσοδο πιο νωρίς», προσθέτει.

Δεν είναι όμως και τόσο απαισιόδοξα τα πράγματα. Οι εταιρείες επιχειρηματικού λογισμικού συνεχίζουν να ανταμείβουν τους επενδυτές. Η μετοχή της εταιρείας Videoconferencing Zoom, που είναι κερδοφόρος, έχει διπλασιασθεί από τα επίπεδα αρχικής δημόσιας εγγραφής του Απριλίου. Η PagerDuty επίσης, ενώ η Fastly, η τεχνολογία της οποίας βοηθάει τις επιχειρήσεις να παραδίδουν πιο γρήγορα online περιεχόμενο, απογειώθηκε 50% στο χρηματιστηριακό ντεμπούτο της Παρασκευής.

 Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα