Πρωταθλητές οι Σουηδοί στα αμοιβαία κεφάλαια- στο 100% η συμμετοχή σε αυτά

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 10:43
UPD:10:46
shutterstock

Οι Σουηδοί είναι οι πρωταθλητές των αμοιβαίων κεφαλαίων. Εάν συμπεριλάβει κανείς και το μερίδιο του συνταξιοδοτικού συστήματος, που έχει ιδιωτικοποιηθεί, το 100% των εργαζόμενων Σουηδών έχει κάποιου είδους συμμετοχή σε αμοιβαίο κεφάλαιο. Ακόμη όμως και εάν αυτό εξαιρεθεί, το ποσοστό υπερβαίνει το 80% και είναι σχεδόν διπλάσιο εκείνου των αμερικανικών νοικοκυριών, που επιλέγουν να τοποθετήσουν σε αμοιβαία κεφάλαια τις αποταμιεύσεις τους. 

«Δεν μετρούν πολλές χώρες το ποσοστό των εργαζομένων σε αμοιβαία κεφάλαια, αλλά είναι δύσκολο να κερδίσεις το 100%» σχολιάζει στο Bloomberg o Φρέντερικ Πάτερσον, επικεφαλής της Σουηδικής Ένωσης Επενδυτικών Κεφαλαίων, ο οποίος παρουσίασε τη σχετική μελέτη, στηριζόμενη σε στοιχεία 40 ετών. 

Όπως προκύπτει από τη μελέτη πολιτικές αποφάσεις που ενσωμάτωσαν τέτοιου είδους κεφάλαια στο συνταξιοδοτικό σύστημα, η καλύτερη γνώση των νοικοκυριών για χρηματοοικονομικά θέματα, αλλά και η μεγάλη άνοδος στις μετοχές τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταστήσει τα αμοιβαία κεφάλαια μέρος της καθημερινής ζωής των Σουηδών. 

Θεωρούνται μία ασφαλής επιλογή για τις αποταμιεύσεις σε μία περίοδο κατά την οποία η στηριζόμενη στις εξαγωγές οικονομία χάνει τη δυναμική της, εξαιτίας του Brexit και των εμπορικών εντάσεων, ενώ το τοπίο στην αγορά στέγης είναι θολό, μετά την μεγάλη πτώση των τιμών στα τέλη του 2017.΄

Πηγή: Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα