Τράπεζες: Ετοιμάζονται για νέες εκδόσεις μετά τις κάλπες

Τρίτη, 28 Μαΐου 2019 13:14
UPD:13:20
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Της Ειρήνης Σακελλάρη
esak@naftemporiki.gr

«Φουλάρουν» τις μηχανές οι τράπεζες, οι οποίες θεωρούν την περίοδο εξόχως κατάλληλη για νέες εκδόσεις ομολόγων, οι οποίες θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση. Οι εκδόσεις αυτές φαίνεται πως σχεδιάζονται μετ' επιτάσεως, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, ως απότοκο του εκλογικού αποτελέσματος.

Εφόσον δεν συμβεί κάτι αρνητικό διεθνώς που να ανατρέψει τα δεδομένα, οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν στις εκδόσεις που έχουν προγραμματίσει. Αυτές που έχουν δημοσίως ανακοινώσει τις προθέσεις τους για την έκδοση ομολόγων core tier II είναι η Εθνική και η Τράπεζα Πειραιώς (για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία), οι οποίες θα αναζητήσουν ποσά μεταξύ 300- 500 εκατ. ευρώ εκάστη.

Όπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες, οι προκηρυσσόμενες εκλογές καθορίζουν το εύρος του χρόνου για τις νέες εκδόσεις που είναι ο Ιούλιος κατ' αρχήν και μετά ο Σεπτέμβριος. Για να στεφθούν με επιτυχία οι εκδόσεις ομολόγων των τραπεζών, οι ξένοι μια προϋπόθεση θέτουν: Σταθερή κυβέρνηση, η οποία να είναι προσηλωμένη στους στόχους των προγραμμάτων που πρέπει να παρακολουθήσει η χώρα και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εκλαμβάνεται σαν μια πραγματική δημοσκόπηση και προεξοφλεί κάτι τέτοιο.

Το γεγονός αυτό, όπως επίσης και το ότι δεν θα υπάρξει παρατεταμένη περίοδος εκλογών, διαμορφώνει τις απαραίτητες εκείνες συνθήκες ώστε οι τράπεζες να προχωρήσουν τα σχέδιά τους.

Υπενθυμίζεται πως οι Eurobank και Alpha Bank ανακοινώνουν στις 30 Μαΐου τα αποτελέσματα τριμήνου, ενώ η Πειραιώς στις 3 Ιουνίου, οπότε αναμένεται και να παρουσιάσουν στους ξένους επενδυτές τον σχεδιασμό τους, όπως επίσης να ερωτηθούν από αυτούς σχετικά. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα