12o Ιnsurance Conference: Η συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης

Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019 15:58
UPD:16:07
δελτίο τύπου

Η ασφαλιστική αγορά θα συνεχίζει να πορεύεται με φόντο την περαιτέρω ανάπτυξη, με στόχο την εμβάθυνση της ασφαλιστικής συνείδησης και την κάλυψη σύγχρονων αναγκών προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του 12ου Insurance Conference, το οποίο χαρακτηρίσθηκε από πλήθος συμμετοχών και κορυφαίες θεσμικές τοποθετήσεις. 

Το συνέδριο διοργανώθηκε για 12η χρονιά από την Ethos Events, σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World και το portal Ιnsuranceworld.gr και διεξήχθη στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο γενικός διευθυντής της Ethos Media S.A, Κωνσταντίνος Ουζούνης σημείωσε: «Πρόκειται για το μακροβιότερο συνέδριο της Ethos Media στα 31 χρόνια της εταιρείας. Πεποίθησή μας είναι πως ο κλάδος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς παρέχει ασφάλεια στον πληθυσμό και την κοινωνία». Όσον αφορά την συγκυρία -αναφερόμενος στις εκλογές- σημείωσε πως, «Τώρα η συζήτηση είναι επίκαιρη και πολύ σημαντική προς όφελος της αγοράς και των πολιτών».

Στο πλαίσιο των θεσμικών χαιρετισμών, ο Αναστάσιος Πετρόπουλος, υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χαρακτήρισε την ιδιωτική ασφάλιση αναγκαία ως συμπληρωματική και όχι ως υποκατάστατο της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. «Δεν υπάρχει χώρος για σύγκρουση στο πεδίο αυτό», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Την στήριξή του στους 3 Πυλώνες Ασφάλισης εξέφρασε από την πλευράς του ο Ιωάννης Βρούτσης, βουλευτής Κυκλάδων, Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν.Δ., τ. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σημειώνοντας πως «ο 1ος πυλώνας είναι αδιαπραγμάτευτα δημόσιος, καθολικός και υποχρεωτικός». Αναφερόμενος στον 2ο πυλώνα τόνισε πως χρειάζεται διαφάνεια και κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας τις περαιτέρω προσπάθειες για τα Επαγγελματικά Ταμεία. Σημείωσε, ακόμη, πως το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί νέα δεδομένα και πως η Ν.Δ. θέλει να κυβερνήσει με ένα πρόγραμμα φιλελεύθερο και φιλολαϊκό.

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife ERB Ασφαλιστικής, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, επεσήμανε πως η ασφαλιστική αγορά αναζητά τον διάλογο με όποια νέα κυβέρνηση. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι προτάσεις και λύσεις για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού υπάρχουν από την ΕΑΕE. Κατά τα άλλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο ανάπτυξης της αγοράς, σημειώνοντας παράλληλα πως κολοσσοί όπως είναι οι Amazon και Google δεν θα έχουν να κάνουν με Solvency II και IDD. Ζήτησε από την Πολιτεία να δοθούν κίνητρα για αποταμίευση, καθώς ο μέσος Έλληνας έχει συσσωρεύσει κεφάλαια μόνο για τρεις ημέρες μόνο, το 0,7% του ΑΕΠ. Στον τομέα της Υγείας, μεγάλο είναι το capacity στα δημόσια νοσοκομεία και υπάρχουν ισχυρά περιθώρια ανάπτυξης για την αγορά, ενώ σημείωσε πως μεγάλες είναι οι προκλήσεις στον κλάδο πυρός, καταστροφών και cyber.

Ξεχωριστή στιγμή στο 12th Insurance Conference αποτέλεσε η τιμητική βράβευση του ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της Ευρωπαϊκής Πίστης, Χρήστου Γεωργακόπουλου, για την μακρά προσφορά του στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης. Τη βράβευση έκανε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας εμφανίσθηκε στην ομιλία του αισιόδοξος για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς, τις προοπτικές και τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης. Περιγράφοντας τις σύγχρονες προκλήσεις, σημείωσε πως τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων μόνο μέσα  από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πλέον στενά. Η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα. Μιλώντας, μεταξύ άλλων, για το συνταξιοδοτικό, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως «Μπορεί να μετατραπεί από πρόβλημα σε μοχλό ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και της επάρκειας των συντάξεων για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που συσσωρεύονται στο πλαίσιο του πρώτου, δημόσιου, πυλώνα πρέπει να συμπληρωθούν με συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα». Οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

Πυλώνες για την ελάφρυνση του συστήματος, μείωση των εργοδοτικών εισφορών και φορολογικά κίνητρα είναι στοιχεία που χρειάζονται για να υπάρξει ανάπτυξη και στην ασφαλιστική αγορά. Αυτό επισημάνθηκε στην πρωτότυπη οn stage συνέντευξη ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου και τον βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη, αν. τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν.Δ., τ. Υφυπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα