Αυστραλία: Απειλείται με ύφεση, ύστερα από 28 χρόνια ανάπτυξης

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 10:44
UPD:10:45
REUTERS/Steven Saphore

Με τους βραδύτερους ρυθμούς εδώ και μία δεκαετία αναπτύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο η οικονομία της Αυστραλίας, σε μία εξέλιξη, η οποία καταδεικνύει την ανάγκη για πιο επιθετική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, ώστε να αποφευχθεί μία ύφεση ύστερα από 28 χρόνια ανάπτυξης.

Το ΑΕΠ της Αυστραλίας μεγεθύνθηκε με ρυθμούς 1,8% το πρώτο τρίμηνο (σε ετήσια βάση)- επίδοση πολύ χαμηλότερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της χώρας που είναι στο 3,5% και η πλέον αδύναμη από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σε τριμηνιαία βάση αυξήθηκε μόλις 0,4%. 

«Η οικονομία έχει χάσει τη δυναμική της. Και η καταναλωτές δαπάνες εμφανίζονται ολοένα και πιο αδύναμες» σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της CommSec, Κρεγκ Τζέιμς. «Τόσο η νομισματική όσο και η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να αντιμετωπίσουν την αύξηση της ανεργίας και να δώσουν ώθηση στον πληθωρισμό» σημείωσε. 

Μερίδα αναλυτών φοβάται ότι εάν οι εμπορικές διαμάχες και η επιβράδυνση των ασιατικών οικονομικών έχουν συνέχεια, η Αυστραλία μπορεί να δεί το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα