Στην κύρωση της σύμβασης για το Νιάρχος πιθανότατα η τροπολογία για το αφορολόγητο

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 16:58
UPD:17:02
Eurokinissi/EUROKINISSI

Στην κύρωση της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αναμένεται τελικά να κατατεθεί η τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου. Η σύμβαση δωρεάς συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, κάλεσαν την κυβέρνηση να μην εργαλειοποιήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενόψει της προκήρυξης των εθνικών εκλογών. Η ψήφιση αναμένεται την Παρασκευή. 

Από τη συνεδρίαση απουσίασε εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ωστόσο νωρίτερα πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν πως ο πρωθυπουργός, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, επικοινωνεί την κατάργηση ενός μέτρου το οποίο αρχικά ο ίδιος νομοθέτησε να εφαρμοστεί από το 2020. Υπενθύμιζαν δε ότι η Ν.Δ. έχει ήδη υποστηρίξει τη μη μείωση του αφορολόγητου με κατάθεση σχετικής τροπολογίας στις 9 Μαΐου, «την οποία είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Το αφορολόγητο για εμάς είναι δεδομένο ότι διατηρείται», τόνισε με έμφαση ο αν. τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης, κάνοντας λόγο για «θέατρο» του πρωθυπουργού στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα συμμετάσχει.

Βολές κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε και η Φώφη Γεννηματά σχολιάζοντας πως «ο κ. Τσίπρας μπροστά στον πανικό του, σύρθηκε τώρα να ψηφίσει την πρόταση που ήδη από καιρό έχουμε καταθέσει στη Βουλή για την κατάργηση της απαράδεκτης μείωσης του αφορολόγητου, που ο ίδιος είχε νομοθετήσει». 

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κωνσταντίνος Μπαργιώτας είπε ότι το κόμμα του παραμένει στη διαδικασία επειδή θέλει να παρέμβει στην επικείμενη συζήτηση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου και διευκρίνισε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν έχει καμία αντίρρηση στην ουσία του νομοσχεδίου που αποτελεί μια θετική εξέλιξη στη διαδικασία των δωρεών. Έσπευσε δε να θυμίσει ότι το ΚΙΝΑΛ από την 7η Φεβρουαρίου έχει καταθέσει πρόταση νόμου ολοκληρωμένη, η οποία μάλιστα συνοδεύεται και από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

«Αν, όντως, υπάρχει πραγματικά διάθεση να συζητηθεί και να ψηφιστεί το αφορολόγητο, θα μπορούσε να έχει γίνει ήδη, αλλά, εν πάση περιπτώσει και τελευταία στιγμή καλό θα είναι η κυβέρνηση να δει μια ολοκληρωμένη πρόταση που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και την οποία μέχρι σήμερα χαρακτηριστικά αγνοούσε» τόνισε. 

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και παρατήρησε ότι «το συγκεκριμένο ίδρυμα δίνει πενταροδεκάρες από τα αμύθητα κέρδη του και με τίμημα τη ζωή δεκάδων εργατών στα ναυπηγεία». Ως προς το ζήτημα της επικείμενης τροπολογίας για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του κόμματος του για την κατάργηση του αφορολόγητου. Ο κ. Λαμπρούλης αποχώρησε στη συνέχεια από τη συνεδρίαση.

Το Ποτάμι τηρεί θετική στάση απέναντι στο νομοσχέδιο, καλεί όμως την κυβέρνηση να μην προχωρήσει την εργαλειοποίησή του, την προσεχή Παρασκευή. «Πιστεύουμε ότι το πάθος για αντιπολίτευση δεν πρέπει να υπονομεύει την άμεση βελτίωση των συνθηκών για τους πολίτες όποτε αυτό είναι δυνατόν. Το κακό όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι το νομοσχέδιο θα αδικηθεί την Παρασκευή, διότι θα εργαλειοποιηθεί για να αποτελέσει το φορέα εισαγωγής τροπολογιών, όπως αυτή που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την κατάργηση της μη μείωσης του αφορολογήτου», είπε ο Γιώργος Μαυρωτάς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα