Κύπρος: 9,5 δισ. δολάρια τα κέρδη από την «Αφροδίτη»

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 17:53
UPD:17:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Στα 9,5 δισ. δολάρια υπολογίζονται τα καθαρά έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τερματικό υγροποίησης Ιτκού της Αιγύπτου, με βάση την τελική συμφωνία του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου με την κοινοπραξία Noble-Shell-Delek. 

Όπως αναφέρει το philenews, oι υπολογισμοί αφορούν σε μέση διεθνή τιμή πετρελαίου brent  –που αποτελεί τον βασικό συντελεστή διαμόρφωσης των τιμών πώλησης φυσικού αερίου– της τάξης των 70 δολ. το βαρέλι και πωλήσεις που θα διαρκέσουν για 18 χρόνια –δηλαδή περίπου από το 2024 έως το 2042.

Όσο πιο ψηλά θα είναι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου τόσο θα αυξάνονται –και μάλιστα αισθητά– τα έσοδα του κράτους, ενώ όσο μειώνεται η διεθνής τιμή πετρελαίου, θα μειώνονται ελαφρά τα έσοδα αυτά. 

Το κράτος θα εισπράττει, κατά τα 18 χρόνια που θα διαρκέσουν οι πωλήσεις φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη», κάθε έτος κατά μέσο όρο 525 εκατ. δολάρια περίπου.

Για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ υπουργείου Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας Noble-Shell-Delek, ενημερώθηκαν την Τρίτη εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη.

Με βάση τη νέα συμφωνία, τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αυξηθούν κατακόρυφα αν αποδειχθεί –και με τη νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση-  ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη» περιέχει πέραν των 4,1 τρισ. κυβικών ποδών εκμεταλλεύσιμου φυσικού αερίου. 

Το κόστος ανάπτυξης του κοιτάσματος υπολογίζεται ότι σε πρώτο στάδιο θα φτάσει στα 3,5 δισ. δολάρια και σε δεύτερο στάδιο, όταν εξαντληθεί μέρος του κοιτάσματος και γίνουν πρόσθετες παραγωγικές γεωτρήσεις για να υπάρχει σταθερή ροή φυσικού αερίου, θα δαπανηθούν ακόμα 2 δισ. δολάρια περίπου.

Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται πριν το τέλος Ιουλίου, αφού ο κ. Λακκοτρύπης αποφάσισε όπως υποβάλει ταυτόχρονα στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και τη συμφωνία και την άδεια εκμετάλλευσης που πρέπει να δώσει στην κοινοπραξία, όπως και το σχέδιο ανάπτυξης που αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές Ιουλίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Philenews

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα