Αναλυτικός οδηγός Ασφάλειας Σκάφους για ανέμελες εξορμήσεις

Sponsored content
Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019 10:00
UPD:22/06/2020 14:40

Από μία θαλαμηγό, μέχρι ένα μικρότερο ιστιοπλοϊκό ή ένα φουσκωτό σκάφος αναψυχής, αν είσαι ιδιοκτήτης θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι στιγμές ξεγνοιασιάς στις πανέμορφες ελληνικές θάλασσες συνοδεύονται και από υποχρεώσεις, αφού βάσει νόμου το σκάφος πρέπει να είναι ασφαλισμένο για σωματικές βλάβες, υλικές ζημιές και θαλάσσια ρύπανση.

Η υποχρεωτική από το νόμο ασφάλιση για την αστική ευθύνη προς τρίτους Αφορά όλα τα σκάφη άνω των 7 μέτρων αλλά και τα μικρότερα με μηχανή. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται μπορούν να φτάσουν έως και 25.000 ευρώ, ενώ οι έλεγχοι από τις λιμενικές αρχές έχουν εντατικοποιηθεί.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και τις εκτιμήσεις για τις αποζημιώσεις, η μέση ζημία για το 2017 εκτιμάται στα 7.357 ευρώ, ενώ για την περίοδο 2009-2017 διαμορφώθηκε στα 10.910 ευρώ.

Το insurancemarket.gr, το μεγαλύτερο site σύγκρισης και αγοράς ασφαλιστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, σε ενημερώνει για όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις σχετικά με την ασφάλεια τους σκάφους σου.

Ο Νόμος προβλέπει

Όπως προκύπτει από τις διατάξεις του αρ. 14 του Ν. 4256/2014 και του αρ. 55 του Ν. 4276/2014, υποχρεωτική είναι η ασφάλιση αστικής ευθύνης για σωματικές βλάβες, θάνατο, υλικές ζημίες και πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης στα παρακάτω:

α) Όλα τα σκάφη ολικού μήκους άνω των επτά μέτρων, ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα, τα οποία ονομάζονται πλέον πλοία αναψυχής,

β) Όλα των επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια που εκτελούν ημερήσια θαλάσσια ταξίδια και

γ) όλα τα μικρά σκάφη ολικού μήκους έως και επτά μέτρων και τα θαλάσσια μέσα αναψυχής, τα οποία σύμφωνα με την άδεια εκτέλεσης πλόων τους θεωρούνται ταχύπλοα.

Ταχύπλοα σκάφη κυρίως θεωρούνται:

α) όσα ανεξάρτητα από το υλικό τους φέρουν εξωλέμβια μηχανή ιπποδύναμης πάνω από 30 ΗP,

β) τα φουσκωτά με εξωλέμβια μηχανή ιπποδύναμης πάνω από 15 HP και

γ) όσα έχουν σύστημα πρόωσης με υδραυλική αντίδραση (water jet) και φέρουν μηχανή πάνω από δεκαπέντε 15 HP.

Στους παραβάτες των ανωτέρω διατάξεων επιβάλλεται από τις Λιμενικές Αρχές πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ.

Η ασφάλεια σκαφών έχει χαμηλό κόστος σε σχέση με τα πρόστιμα και τις πιο συνηθισμένες ζημιές, ενώ βασικό κριτήριο τιμολόγησης είναι το μήκος του σκάφους και η ιπποδύναμη της μηχανής.

Πχ το κόστος ασφάλισης έναντι αστικής ευθύνης και θαλάσσιας ρύπανσης για ένα ταχύπλοο σκάφος που χρησιμοποιείται για λόγους αναψυχής και που φέρει μηχανή 100 HP, ξεκινά από 49€ ετησίως!

Καλύψεις

Εκτός από την αστική ευθύνη για σωματικές βλάβες, υλικές ζημιές και θαλάσσια ρύπανση, έχεις την δυνατότητα να το ασφαλίσεις για νομική προστασία και πλήθος κινδύνων, οικονομικών ή μη, όπως η κλοπή του σκάφους και οι υλικές ζημιές από κακόβουλες ενέργειες.

Επίσης, καλύπτονται οι κίνδυνοι:

-πυρκαγιάς,

-έκρηξης

-πρόσκρουσης

-σύγκρουσης

-βύθισης

-προσάραξης,

καθώς και έξοδα:

-απομάκρυνσης ναυαγίου

-ρυμούλκησης κ.ά.

 

Προσοχή

Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός και να ενημερώνονται για όλες τις καλύψεις και τις εξαιρέσεις!

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα