Αύξηση κεφαλαίου σχεδιάζει η Πανγαία

Χρηματοδότηση επενδύσεων και διασπορά μετοχής
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 10:57
UPD:10:58
nbgpangaea.gr

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
tigoum@naftemporiki.gr

Επόμενος στόχος της Πανγαία ΑΕΕΑΠ είναι η αύξηση κεφαλαίου για την χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος και την επίτευξη ικανής διασποράς στη μετοχή της. Ως προς το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της, στα άμεσα σχέδια συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη ακινήτων που έχει αποκτήσει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά.

Με βάση τα στοιχεία τριμήνου, η ΑΕΕΑΠ έχει χαρτοφυλάκιο 1,8 δισ. ευρώ. Με τις νέες εξαγορές που βρίσκονται σε εξέλιξη (στο τελικό στάδιο) θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Όπως είπε χθες, στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της, ο διευθύνων σύμβουλος, Αριστοτέλης Καρυτινός, «η διασπορά είναι μικρή και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ελλάδας». Ο ίδιος αρνήθηκε να αναφερθεί λεπτομερώς στα δεδομένα που μελετώνται. Να σημειώσουμε πάντως ότι η εκτίμηση είναι ότι η εν λόγω ΑΕΕΑΠ θα επιδιώξει να εξασφαλίσει σημαντικό κεφάλαιο, τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό, η Πανγαία θα προχωρήσει στον σχεδιασμό της για αύξηση κεφαλαίου όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ίσως και εντός του έτους (τελευταίο τρίμηνο). Όπως είπε θα βοηθούσε στην άντληση κεφαλαίων από το εξωτερικό αν διορθωνόταν η φορολογία (η κυβέρνηση επέβαλλε επταπλασιαμό της φορολογίας που διέπει τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ με αποτέλεσμα να μην είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με τις ξένες). «Ελπίζουμε να βελτιωθούν οι φορολογικές συνθήκες», σημείωσε και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι έπειτα από τη διόρθωση της φορολογίας το επενδυτικό μας πρόγραμμα θα ενισχυθεί πολύ περισσότερο ώστε να γίνουμε μια από τις μεγαλύτερες ΑΕΕΑΠ της περιοχής. Έχουμε ενημερώσει για το θέμα αυτό τους αρμόδιους πολιτικούς παράγοντες και έχουμε εξηγήσει τη μεγάλη σημασία που έχει για μας όταν θα πάμε να σηκώσουμε χρήματα από το εξωτερικό, καθώς η σύγκριση που γίνεται από τους επενδυτές είναι με τις ξένες ΑΕΕΑΠ».

Στην πορεία για την αύξηση κεφαλαίου εξετάζει νέες επενδύσεις που αφορούν είτε έτοιμα ακίνητα που δίδουν άμεσα εισόδημα, είτε ακίνητα προς ανάπτυξη, με προτεραιότητα στην Ελλάδα. Τα ποιοτικά γραφεία αποτελούν βασική κατηγορία, αν και όπως σημείωσε χθες ο επικεφαλής της ΑΕΕΑΠ δεν υπάρχει επαρκές στοκ. Η επιθυμητή απόδοση στα ποιοτικά γραφεία είναι 7% και όπως λέει η διοίκηση της Πανγαία δεν κάνει αγορές κάτω από αυτό το νούμερο. 

Ο κ. Καρυτινός κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ορισμένα fund αγοράζουν γραφειακούς χώρους με απόδοση στην περιοχή του 5%, ανέφερε ότι είναι μια τελείως διαφορετική λογική, κατά την άποψή του δεν υπολογίζεται το ρίσκο και το πρόβλημα θα φανεί όταν θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν έξοδο από τις επενδύσεις τους.

Άμεσες επενδύσεις
Στις αναπτύξεις που άμεσα προχωρά η Πανγαία περιλαμβάνονται: Η δημιουργία σύγχρονων γραφειακών χώρων (9,1 χιλ. τ.μ.) σε δύο όμορα οικόπεδα που έχει αποκτήσει, έναντι 4,2 εκατ. ευρώ, πέρυσι, επί της οδού Φραγκοκκλησιάς στο Μαρούσι (Αττική) συνολικής επιφάνειας 5,2 χιλ. τετραγωνικών μέτρων. Η επένδυση αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε 13,560 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης.

Στην Αθήνα επίσης θα αναπτύξει δύο όμορα ακίνητα, εκ των οποίων το ένα είναι συνολικής επιφάνειας 6,9 χιλ. τ.μ. και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού και Λαγουμιτζή και το δεύτερο συνολικής επιφάνειας 2 χιλ. τ.μ. επί των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή. Ο σχεδιασμός για το τι ακριβώς θα γίνει είναι υπό συζήτηση με το ύψος της επένδυσης να εκτιμάται στα 10 εκατ. ευρώ. Το πιθανότερο είναι να κατασκευαστούν γραφειακοί χώροι, ίσως και ξενοδοχείο.

Στην Κρήτη, σε συνεργασία με την Dimand, σχεδιάζει την ανάπτυξη ξενοδοχειακού συγκροτήματος και κατοικιών. Οι δύο εταιρείες έχουν εξαγοράσει από την Alpha Τράπεζα την εταιρεία Apha Επενδυτική Περιουσία Χανίων Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕΠ Χανίων Α.Ε.), η οποία έχει στην κατοχή της δύο οικόπεδα σε προνομιακή περιοχή στα Χανιά συνολικής επιφάνειας 11,4 χιλ. τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική επένδυση θα είναι της τάξεως των 55 εκατ. (κατασκευή και αγορά γης) και πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει η αδειοδοτική διαδικασία.

Στη Θεσσαλονίκη σε ακίνητο 4,3 χιλ. τ.μ. για το οποίο έχει υπογράψει προσύμφωνο σκοπεύει να αναπτύξει φοιτητικές κατοικίες.
Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από την εξαγορά του ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας, η Invel έχει το 98,1% του μ/κ της Πανγαία. Το υπόλοιπο το κατέχουν πρώην μέτοχοι της Migrealestate, ενώ σε διασπορά είναι μόλις το 0,5% (περίπου 3.000 μικρομέτοχοι). Για το ποσοστό που δεν ανήκει στην Invel θα προχωρήσει τυπικά δημόσια πρόταση. 

Διανομή κερδών
Το μέρισμα που θα διανείμει για τη χρήση του 2018 η Πανγαία είναι 0,286 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό). Δεδομένης της διανομής προσωρινού μερίσματος ύψους 0,09 ευρώ, το υπόλοιπο προς διανομή μέρισμα ανέρχεται σε 0,196 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό). Η ημερομηνία αποκοπής του είναι 20ή Ιουνίου και θα αρχίσει να καταβάλλεται από την Εθνική Τράπεζα από την 25η Ιουνίου 2019. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα