Βυθίζονται οι αποδόσεις των ομολόγων, σε τροχιά απογείωσης χρυσός και πετρέλαιο

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019 10:23
UPD:13:28
REUTERS/DYLAN MARTINEZ

Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr 

Μετά την ΕΚΤ και η Fed έστειλε το σήμα που περίμεναν οι αγορές: έρχονται μειώσεις επιτοκίων, το τέλος της εποχής του άφθονου φθηνού χρήματος αναβάλλεται. Με τις κεντρικές τράπεζες έτοιμες να προσφέρουν νέες «ενέσεις», οι μετοχές ενισχύονται. Ταυτόχρονα όμως οι επενδυτές, αναγνωρίζοντας ότι οι αποφάσεις των τραπεζιτών οφείλονται στους πολλαπλούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και τους φόβους ύφεσης, φροντίζουν να τρέξουν και στα καταφύγια. Έτσι οι αποδόσεις των ομολόγων βυθίζονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ο χρυσός βλέπει την τιμή του να απογειώνεται σε υψηλά πενταετίας. Άλμα και στις τιμές του πετρελαίου, καθώς το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή ανεβαίνει επικίνδυνα.  

Αμέσως μετά την χθεσινή ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, η Wall Street εξασφάλισε κέρδη (έστω και συγκρατημένα) και η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου έκανε βουτιά κάτω από το 2%. Παράλληλα σε τροχιά υποτίμησης βρέθηκε και το δολάριο, που το προηγούμενο διάστημα ανέκαμπτε αισθητά έναντι του ευρώ και της στερλίνας, γεγονός που είχε προκαλέσει ακόμη και την έντονη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ. 

Σήμερα το πρωί ο δείκτης MSCI Asia Pacific με τις μετοχές της Ασίας ενισχύθηκε 0,92%, με τις κινεζικές μετοχές να κλέουν την παράσταση και τις ιαπωνικές να ακολουθούν. Σε τροχιά ανοδου βρίσκονται λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης και οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες. 

Στην αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς υποχώρησε έως και το 1,974%, τα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2016, ενώ σήμερα εκείνες των ευρωπαϊκων κρατικών τίτλων διολισθαίνουν σε νέο ιστορικό ναδίρ. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς με νέα βουτιά 10 μονάδων βάσης ή 3,90% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, διαμορφώνεται στο 2,38%. Έχει μειωθεί κατά περίπου 105 μονάδες βάσης μόνο τον τελευταίο μήνα και κατά σχεδόν 200 μ.β. σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. 

Στο -0,31% η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού, στο 2,03% μειωμένη κατά 8 μονάδες βάσης σε σχέση με το το χθεσινό κλείσιμο και η απόδοση του ιταλικού. Σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα στο -0,160% (χαμηλά τριετίας) έχει υποχωρήσει και η απόδοση του ιαπωνικού 10ετους. 

Στα εμπορεύματα η λαμψη του χρυσού είναι πια αδιαμφισβήτητη. H τιμή σποτ του πολύτιμου μετάλλου έκανε άλμα έως 3% στα 1.397 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2014.

Φωτιά παίρνουν και οι τιμές του πετρελαίου, εξαιτία της κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή. Η τιμή του μπρεντ καταγράφει νέα άνοδο 3% στα 63,6 δολάρια το βαρέλι. Ανάλογη άνοδο παρουσιάζει και το αμερικανικό αργό, στα 55,34 δολάρια το βαρέλι. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα