ΗΠΑ: Έρευνα για τον γαλλικό φόρο σε εταιρείες-κολοσσούς του Διαδικτύου

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 09:30
UPD:11:13
EPA/BORIS ROESSLER

Έρευνα για το σχέδιο της Γαλλίας να φορολογήσει εταιρείες-κολοσσούς του Διαδικτύου διενεργούν οι ΗΠΑ, κατ’ εντολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι Ηνωμένες πολιτείες ανησυχούν ιδιαίτερως που μπαίνουν αδίκως στο στόχαστρο αμερικανικές εταιρείες», δήλωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος για το εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ. «Ο πρόεδρος διέταξε να εξετάσουμε τις συνέπειες αυτού του νομοθετήματος και να εξακριβώσουμε εάν κάνει διάκριση ή επιβάλει παράλογους φόρους και εάν αποτελεί βάρος ή περιορίζει τις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Λάιτχαϊζερ.

Το γαλλικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη νέα φρολογία σήμερα. Στόχος θα είναι εταιρίες όπως η Google, το Facebook, η Amazon και η Apple, με εισφορά 3% επί των εσόδων που πραγματοποιούνται εντός της Γαλλίας.

Οποιαδήποτε ψηφιακή εταιρεία με έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ - εκ των οποίων τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ παράγεται στη Γαλλία - θα υπόκειται στον φόρο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ εκτιμά ότι ο φόρος θα μπορούσε να εισφέρει στα κρατικά ταμεία περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. «Για εμάς, ο φόρος συμβαδίζει απόλυτα με τις διεθνείς συμφωνίες. Οι χώρες είναι κυρίαρχες σε φορολογικά ζητήματα. Άρα για εμάς δεν είναι πρέπον να χρησιμοποιείται ένα εργαλείο του εμπορίου για επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτος», απάντησε σήμερα πηγή από το υπουργείο Οικονομικών.

Η αμερικανική έρευνα ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών δασμών, τις οποίες η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβάλει σε διάφορες περιπτώσεις απ’ όταν ανέλαβε την εξουσία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBCΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα