Γαλλία: Η Γερουσία ενέκρινε τον φόρο σε εταιρείες-κολοσσούς του Διαδικτύου

Παρά τις αμερικανικές απειλές για αντίποινα
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 15:06
UPD:15:12
REUTERS/REUTERS FILE PHOTO

Το πράσινο φως στο τελικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει επιβολή φόρου σε εταιρείες-κολοσσούς του Διαδικτύου, έδωσε σήμερα η Γαλλική Γερουσία, παρά τις αμερικανικές απειλές για αντίποινα.  

Η απόφαση προβλέπει την επιβολή φόρου 3% επί των εσόδων από ψηφιακές υπηρεσίες που αντλούν στη Γαλλία επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 25 εκατ. ευρώ στην ίδια τη χώρα και 750 εκατ. ευρώ σε όλο τον κόσμο.

Θα έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2019 και θα επιβληθεί σε περίπου 30 ομίλους, μεταξύ των οποίων τις Google, Amazon, Facebook και Apple, καθώς και τις Meetic, Airbnb, Instagram ακόμα και τη γαλλική Criteo, και να εισφέρει στα κρατικά ταμεία 400 εκατ. ευρώ το 2019 και 650 εκατ. το 2020.

Για το γαλλικό σχέδιο διενεργούν έρευνα οι ΗΠΑ, κατ’ εντολήν του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος για το εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

«Οι Ηνωμένες πολιτείες ανησυχούν ιδιαίτερως που μπαίνουν αδίκως στο στόχαστρο αμερικανικές εταιρείες. Ο πρόεδρος διέταξε να εξετάσουμε τις συνέπειες αυτού του νομοθετήματος και να εξακριβώσουμε εάν κάνει διάκριση ή επιβάλλει παράλογους φόρους και εάν αποτελεί βάρος ή περιορίζει τις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ», τόνισε ο Λάιτχαϊζερ.

«Μεταξύ συμμάχων μπορούμε και θα πρέπει να επιλύσουμε τις διαμάχες μας όχι με απειλές αλλά μέσω άλλων τρόπων», απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ στα μέλη της Γερουσίας πριν από την ψηφοφορία. «Η Γαλλία είναι κυρίαρχο κράτος, αποφασίζει με κυρίαρχο τρόπο για τα φορολογικά της ζητήματα και θα συνεχίσει να αποφασίζει με κυρίαρχο τρόπο για τα φορολογικά της ζητήματα», υπογράμμισε.

Η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο φόρος δεν στοχοποιεί συγκεκριμένα τις αμερικανικές εταιρίες, αλλά θα επηρεάσει επίσης ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρίες.

Η αμερικανική έρευνα ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών δασμών, τις οποίες η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβάλει σε διάφορες περιπτώσεις απ’ όταν ανέλαβε την εξουσία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC, AFPΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα