Με 140 θεσμικούς επενδυτές το ομόλογο της Εθνικής

Πώς διαμορφώνονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έκδοσης ύψους 400 εκατ. ευρώ
Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019 12:48
UPD:12:48
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (EUROKINISSU/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Από την έντυπη έκδοση

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ολοκλήρωσε με επιτυχία την τιμολόγηση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης «Tier 2» ύψους 400 εκατ. ευρώ με απόδοση 8,25% ως αποτέλεσμα ενός διήμερου προωθητικών παρουσιάσεων (roadshow) και επαφών με επενδυτές. Η συναλλαγή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της ΕΤΕ, όπως παρουσιάστηκε στην Ημερίδα Επενδυτών στο Λονδίνο τον Μάιο του 2019.

Με αυτόν τον τρόπο βελτιστοποιείται η κεφαλαιακή σύνθεση της ΕΤΕ μέσω της συνεισφοράς συμπληρωματικών κεφαλαίων που δεν προκαλούν διάχυση της κεφαλαιακής βάσης (non-dilutive capital) και δημιουργεί τις προϋποθέσεις επικερδούς διάθεσης των αποθεμάτων ρευστότητας της ΕΤΕ. Η εν λόγω συναλλαγή αποτελεί το πρώτο βήμα υλοποίησης της στρατηγικής MREL που έχει υιοθετήσει η τράπεζα, καθιστώντας δυνατή την έκδοση ομολόγων υψηλής εξασφάλισης. 

Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους του επενδυτικού κοινού, συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους περίπου 1,7 δισ. με τη συμμετοχή περίπου 140 θεσμικών επενδυτών. 

Το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε κυρίως από διεθνείς επενδυτές (περίπου 90%). Σε όρους γεωγραφικής κατανομής, στη συναλλαγή κυριάρχησαν επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου με 40%, ενώ 11% διατέθηκε στην Ιταλία και την Ισπανία, 11% στην Ελλάδα, 8% στη Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, 7% στη Γαλλία, 5% στην Ασία και 18% σε άλλες χώρες. Η συναλλαγή σημείωσε σημαντική ζήτηση από Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers) (51%), ενώ ποσοστό 36% διατέθηκε σε Hedge Funds, 8% σε τράπεζες και 5% σε άλλους επενδυτές.

Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs ενήργησαν ως διεθνείς συντονιστές (Global Coordinators). Οι Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, Credit Suisse και η JP Morgan ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών (Joint Bookrunners). 

Οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ.
 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα