Δίχως τέλος η πτώση για τη στερλίνα

Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 11:33
UPD:11:36
REUTERS/© Leonhard Foeger

Ο εφιάλτης ενός Brexit χωρίς συμφωνία έχει στοιχειώσει για τα καλά την αγορά συναλλάγματος, θέτοντας υπό ισχυρότατη πίεση τη στερλίνα. Το βρετανικό νόμισμα οδεύει προς τη μακροβιότερη πτώση από το 2016, όταν οι Βρετανοί εξέπληξαν αρνητικά τις αγορές αποφασίζοντας να εγκαταλείψουν την Ένωση. 

Σήμερα το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί στα 1,2152 δολάρια, ενώ δέχεται ισχυρότατες πιέσεις και έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία στα 1,0912 ευρώ ανά στερλίνα. Από τις αρχές της εβδομάδας έχει υποτιμηθεί περίπου 2,5% έναντι και των δύο μεγάλων «ανταγωνιστών» του. 

Με την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει ότι το no deal Brexit είναι τώρα «μία πολύ πραγματική προοπτική», επιρρίπτοντας βεβαίως την ευθύνη στην Ε.Ε., που λέει όχι στην επαναδιαπράγματευση, τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει την πτώση του νομίσματος. 

Ακόμη και η σχεδιαζόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από FED και ΕΚΤ δεν είναι αρκετή να ανατρέψει το σκηνικό. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζόνσον έχει ξεκαθαρίσει πως η χώρα θα βγει από την κοινότητα με ή χωρίς συμφωνία το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα