Οι Αμερικανοί επενδυτές που πιέζουν για αλλαγές στην Ευρώπη

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 19:38
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Oι κορυφαίοι ακτιβιστές επενδυτές των ΗΠΑ δεν περιορίζουν πια τη δράση τους στη Wall Street, αλλά αποκτούν ολόενα και μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, απαιτώντας αλλαγές στη στρατηγική επιχειρήσεων στις οποίες έχουν επενδύσει συνολικά περισσότερα από 82 δισ. δολάρια. 

Ακτιβιστές επενδυτές αποκαλούνται εκείνοι που αποκτούν σημαντικό μερίδιο μίας εισηγμένης εταιρείας, σε μία προσπάθεια να κερδίσουν μία θέση στο διοικητικό της συμβούλιο και να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας της και όλες τις κρίσιμες αποφάσεις της. Οι Mπιλ Άκμαν, Καρλ Άικαν, Πολ Σίνγκερ, είναι ορισμένα από τα πιο γνωστά ονόματα στη Wall Street, αλλά οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έως πρόσφατα δεν είχαν καταλάβει την πίεση που τέτοιου είδους επενδυτές μπορούν να ασκήσουν. 

Ένα πρόσφατο παράδειγμα της δύναμής τους ήταν η συγχώνευση των Just Eat και Takeaway.com για τη δημιουργία ενός κολοσσού στο ντιλίβερι φαγητού αξίας 9 δισ. στερλινών. Ο Άλεξ Κάπτεν, ακτιβιστής επενδυτής, που μέσω του fund Cat Rock Capital ελέγχει μερίδιο 2,5% στην πρώτη και 4% στη δεύτερη πίεζε για συγχώνευση εδώ και καιρό. Και όταν τελικά η απόφαση ελήφθη δεν έκρυψε την ικανοποίησή του. 

Η Elliott Management του Σίνγκερ έχει επίσης επενδύοντας κεφάλαια 3,4 δισ. δολαρίων μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 πιέσει για αλλαγές στην διακυβέρνηση επιχειρήσεων της ηπειρωτικής Ευρώπης και ειδικά της Γερμανίας. Μεταξύ άλλων διαθέτει μερίδια στις Bayer, Sap, Thyssenkrupp, Uniper και Gea. 

Στον τραπεζικό τομέα είχαμε το παράδειγμα της Barclays που είδε τον περασμένο Μάιο δύο ακτιβιστές επενδυτές να αποκτούν θέση στο Δ.Σ. της. Στη Deutsche Bank o Πολ Αχλάιτνερ επιβίωσε των πιέσεων επενδυτών για απομάκρυνσή του, αλλά αναγκάστηκε σε δραστικές κινήσεις έκτοτε. 

Πηγή: CNBC

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα