Χωρίς πρόοδο ολοκληρώθηκαν οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 13:58
UPD:14:02
REUTERS/POOL New

Μόλις μισή μέρα διήρκεσαν οι συνομιλίες Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων που αναζήτησαν από τη Σαγκάη τρόπους να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.

Αν και σχόλια από τη συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκαν από καμία πλευρά, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκε σε μία λιτή δήλωση όσον αφορά τις προειδοποιήσεις, χθες, του Ντόναλντ Τραμπ ότι εάν το Πεκίνο συνεχίσει να χρονοτριβεί, το αποτέλεσμα θα είναι μία συμφωνία με δυσμενέστερους όρους ή καθόλου συμφωνία.

Ενόσω ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν προσγειώνονταν χθες στη Σανγκάη, ο Τραμπ κατηγόρησε το Πεκίνο μέσω Twitter ότι χρονοτριβεί και προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει χειρότερη έκβαση για την Κίνα εάν συνεχίσει να καθυστερεί.

«Το πρόβλημα εάν περιμένουν είναι ότι εάν και όποτε κερδίσω, η συμφωνία που θα πάρουν θα είναι πολύ πιο σκληρή από αυτήν που διαπραγματευόμαστε τώρα. Ή δεν θα υπάρξει καθόλου συμφωνία», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, καθώς οι διαπραγματεύσεις άρχιζαν ξανά στη Σαγκάη.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσούνγινγκ  δήλωσε από την πλευρά της ότι δεν γνωρίζει τις νεότερες εξελίξεις στις συνομιλίες, αλλά ότι είναι σαφές πως είναι οι ΗΠΑ που συνεχίζουν αυτές τις απότομες αλλαγές. «Πιστεύω ότι δεν έχει κανένα νόημα για τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή να επιδίδονται σε μια εκστρατεία μεγάλης πίεσης. Είναι άσκοπο να λες σε άλλους να πάρουν φάρμακα όταν εσύ είσαι ο ασθενής», δήλωσε η Χούα σε συνέντευξη Τύπου.

Οι πρώτες εμπορικές συνομιλίες ύστερα από την ανακωχή στο πλαίσιο της G20 τον περασμένο μήνα, περιελάμβαναν ένα δείπνο εργασίας χθες στο ιστορικό ξενοδοχείο της Σανγκάης «Fairmont Peace» και μισή ημέρα διαπραγματεύσεων σήμερα.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, αποχαιρέτισε τον Λαϊτχάιζερ, τον Μνούτσιν και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους καθώς η αυτοκινητοπομπή τους αποχώρησε από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν ύστερα από μία οικογενειακή φωτογραφία, που τραβήχτηκε γύρω στις 1:45 μ.μ, τοπική ώρα (08.45 ώρα Ελλάδας), λίγο νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα