Χρηματιστήρια: Κέρδη στην Ευρώπη, στα «κόκκινα» η Wall ελέω Fed

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 21:34
UPD:22:02
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Του Γιάννη Παγκαλιά
gpag@naftemporiki.gr

Η αναμονή της απόφασης της Fed για μείωση των επιτοκίων, η ανανέωση του ραντεβού ΗΠΑ-Κίνας για νέο γύρο συνομιλιών τον Σεπτέμβριο επί αμερικανικού εδάφους και οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων μαγνήτισαν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Στη Wall Street, τους επενδυτές διέκρινε νευρικότητα και οι αρχικές απώλειες μετατράπηκαν σε ήπια κέρδη πριν από την ανακοίνωση της Fed, με την οποία επιβεβαίωσε τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, από το εύρος του 2,25% - 2,50% στο 2,00% - 2,25%, για να επιστρέψουν στο κόκκινο οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, κι εν αναμονή της απόφασης της Fed, η αναπτέρωση των ελπίδων για θετική έκβαση στον σινο-αμερικανικό πόλεμο και τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα αντιστάθμισαν τον προβληματισμό από τα αναιμικά προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Βάσει των στοιχείων της Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα επιβραδύνει το β΄ τρίμηνο του 2019 σε 0,2%, από 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει τον Ιούλιο στο 1,1%, από 1,3% τον Ιούνιο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,17%, βρίσκοντας στήριξη από τον κλάδο των τραπεζών της Ευρωζώνης, μετά τα βελτιωμένα αποτελέσματα για το β΄ τρίμηνο του 2019 των ΒΝΒ Paribas και Creidit Suisse, αλλά και τον κλάδο λιανικών πωλήσεων, που πήρε ώθηση από το ράλι 8,48% και 7,98% των μετοχών της Puma και της Next αντίστοιχα, μετά τα επίσης ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Κέρδη για τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (0,34%), Παρίσι (0,14%) και Μιλάνο (0,56%), απώλειες για το χρηματιστήριο του Λονδίνου (0,78%).

Στην Ασία, τα κυριότερα χρηματιστήρια ανέστρεψαν το θετικό κλίμα από τη συνεδρίαση της Τρίτης, κλείνοντας με απώλειες.

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση 1,31%, καθώς, πέραν των επεισοδίων που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα, η χώρα αναμενόταν να πληγεί από τροπική καταιγίδα, γεγονός που τελείωσε η συνεδρίαση νωρίτερα.

Απώλειες και στα χρηματιστήρια σε Τόκιο (0,86%), Σανγκάη (0,67%) και Σεούλ (0,69%).

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα