Χρηματιστήρια: Ξεκίνημα με το «αριστερό» σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019 22:12
UPD:22:13
REUTERS/STAFF

Του Γιάννη Παγκαλιά

gpag@naftemporiki.gr

Από εκεί που σταμάτησαν την προηγούμενη εβδομάδα συνέχισαν τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με τους επενδυτές εμφανώς προβληματισμένους από τις συνεχιζόμενες ενδείξεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και την κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ – Κίνας.

Η Wall Street επέκτεινε τις απώλειες της, καθώς οι επενδυτές ανήσυχοι για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας γύρισαν την πλάτη τους στις μετοχές και στράφηκαν στην ασφάλεια των ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου να πέφτει στο 1,63%.

Στην Ευρώπη στα «μποφόρ» από την πολιτική κρίση στην Ιταλία και το Brexit, προστέθηκαν χθες τα στοιχεία για τον οικονομικό κλίμα και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας του γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου Ifo, που η επιδείνωσή τους ήταν μεγάλης κλίμακας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,31% και σχεδόν όλους τους κλάδους στα «κόκκινα», με τον τραπεζικό να ηγείται των απωλειών διαγράφοντας 1,82%, μετά το δημοσίευμα των Financial Times, ότι οι τράπεζες κυρίως οι ευρωπαϊκές θα προχωρήσουν σε περικοπές 30.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2019.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι προοπτικές για τις τράπεζες κατά το β΄ εξάμηνο του 2019, προβλέπονται δυσοίωνες.

Κόντρα στο ρεύμα η μετοχή της βρετανικής Tullow Oil εκτινάχθηκε κατά 19,77%, μετά την ανακοίνωση ότι ανακάλυψε νέα κοιτάσματα πετρελαίου στη Γουιάνα, στη Νότια Αμερική.

Στην Ασία οι επενδυτές το ξεκίνημα της εβδομάδας τους βρήκε με θετική ψυχολογία, επιλέγοντας να τοποθετηθούν στις ασιατικές μετοχές, σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα που έδειξαν μία συγκράτηση για επενδύσεις σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως είναι οι μετοχές και τα νομίσματα.

Τα κυριότερα χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη, ωστόσο η θετική αύρα από τις ασιατικές αγορές, δεν μεταδόθηκε και σε αυτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση τα χρηματιστήρια σε Τόκιο, Σανγκάη και Σεούλ, το Χονγκ Κονγκ αποτέλεσε τη μοναδική παραφωνία στη χθεσινή ημέρα, σημειώνοντας απώλειες. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα