Γερμανία: Οι ημερομηνίες- σταθμοί στο δρόμο για χαλάρωση της λιτότητας

Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 12:08
UPD:12:12
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Πληθαίνουν οι φωνές τόσο στο εσωτερικό της Γερμανίας όσο και διεθνώς, που ζητούν από το Βερολίνο να αλλάξει ρότα στη δημοσιονομική πολιτική και να εγκαταλείψει έστω για λίγο το δόγμα των μηδενικών ελλειμμάτων, ώστε να δώσει την απαραίτητη τονωτική ένωση στην οικονομία και να αποτρέψει τα χειρότερα. Ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζεται όντως αύξηση του δανεισμού και ένα πακέτο μέτρων, που θα μπορούσε να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ. Η όποια κίνηση ωστόσο δεν είναι άμεση, καθώς χρειάζεται να περάσει από το Κοινοβούλιο. Το Reuters παρουσιάζει τις ημερομηνίες- σταθμούς για τις οριστικές αποφάσεις. 

2 Σεπτεμβρίου

Οι ηγέτες των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκράτων θα πραγματοποιήσουν κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση προκειμένου να πρετοιμάσουν ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτά θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και μένει να φανεί σε ποιον βαθμό.

10- 13 Σεπτεμβρίου 

Τα μέλη της Κάτω Βουλής (Μπούντεσταγκ) θα αρχίσουν τη συζήτηση επί του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2020 και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος έως το 2023. Η ομιλία του Σολτς θα δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πόσο είναι διατεθειμένος να αποκλίνει από έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. 

20 Σεπτεμβρίου 

Το λεγόμενο συμβούλιο κλιματικής αλλαγής, στο οποίο συμμετέχουν η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, η υπουργός Περιβάλλοντος, Σβένγια Σούλτσε και ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, θα σφραγίσει την όποια συμφωνία επί του πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα αποφασίσει εάν αυτό θα χρηματοδοτηθεί με έκδοση νέου χρέους. 

Μέσα Οκτωβρίου

Εάν το συμβούλιο αποφασίσει κατά της επιβάρυνσης του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2019 και του 2020. Τον Απρίλιο υποβάθμισε ήδη αισθητά την εκτίμηση, κάνοντας πλέον λόγο για ανάπτυξη του ΑΕΠ μόλις κατά 0,5% φέτος, ύστερα από αύξηση 1,5% το 2018.

30 Οκτωβρίου 

Το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις του για τα έσοδα του κράτους. Πιο αδύναμη ανάπτυξη σημαίνει και πιο αδύναμα φορολογικά έσοδα, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητες για επεκτακτική δημοσιονομική πολιτική, χωρίς νέο δανεισμό.

14 Νοεμβρίου

Η στατιστική υπηρεσία δημοσιεύει τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου. Θα δούμε εάν η Γερμανία πέτυχε να αποφύγει την ύφεση, δηλαδή τα δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης. +++ NOV 14 +++

26-29 Νοεμβρίου

Οι βουλευτές της Μπούντεσταγκ συζητούν και ψηφίζουν τον προϋπολογισμό του 2020. Έχουν τον τελευταίο λόγο για το τι θα γίνει. 

Αρχές Δεκεμβρίου

Εξελίξεις στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). O Σολτς πιθανότατα θα διεκδικήσει την αρχηγία. 

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα