Ομόλογα: Ξέφρενο πάρτυ στην ευρωπεριφέρεια

Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 21:43
UPD:21:56

Της Εφης Τριήρη

etriiri@naftemporiki.gr

Το έναυσμα για νέα αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολογιακών αποδόσεων έδωσε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να άρει ολοκληρωτικά τα capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου, αντισταθμίζοντας την αρνητική επίπτωση από την πρόσφατη απόφαση του οίκου Moody's να διατηρήσει αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας. Στο θετικό κλίμα συνέβαλε και η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων στη γειτονική Ιταλία.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε προς στιγμή στο 1,81% για να κλείσει στο 1,82% με το spread στις 253 μονάδες βάσης. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κινήθηκε σε αξιοπρεπή για την εποχή επίπεδα στα 29 εκατ.ευρώ.

Στην ιταλική αγορά, τα ομόλογα επιδόθηκαν σε ράλι με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς να υποχωρήσει σε νέο χαμηλό τριών ετών, εν μέσω ενδείξεων για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Το Κίνημα το Πέντε Αστέρων ανακοίνωσε ότι καλοσώρισε τις ενδείξεις για την προθυμία του Δημοκρατικού Κόμματος να δεχθεί την επιστροφή του Τζουζέπε Κόντε ως πρωθυπουργού και γι αυτό δέχθηκε να επαναλάβει τις συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού υποχώρησε 21 μονάδες βάσης στο 1,124%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις αρχές Ιουλίου. Το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού υποχώρησε σε χαμηλό μηνός, στις 181 μονάδες βάσης. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού έχει υποχωρήσει περισσότερο από 160 μονάδες βάσης, από το 2,90% που βρισκόταν την 1η Ιανουαρίου.

Στην υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού διαμορφώθηκε στο 0,091%, ενώ του αντίστοιχου πορτογαλικού στο 0,11%. Στον "πυρήνα" του ευρώ, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού διαμορφώθηκε στο -0,69%, μην απέχοντας και πολύ από το ιστορικό ναδίρ του -0,73% που άγγιξε στις αρχές του μηνός. Οι ανησυχίες για την έκβαση του εμπορικού πολέμου και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία οδήγησαν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων βαθιά σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα λάβει μέτρα για να στηρίξει την ανάπτυξη και να τονώσει τον πληθωρισμό.  

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα