Ομόλογα: Σε ατέρμονο ράλι Ελλάδα και Ιταλία

Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019 19:36
UPD:19:40
REUTERS/PETER NICHOLLS

Της Εφης Τριήρη

etriiri@naftemporiki.gr

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το ράλι στις τιμές των ελληνικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις τους να σπάνε το ένα φράγμα μετά το άλλο, στον απόηχο μίας σειράς θετικών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων. Οι επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε αυτές τις δύο αγορές, σε μία προσπάθεια αναζήτησης κερδών, μέσα στο σημερινό περιβάλλον των ολοένα και περισσότερων αρνητικών αποδόσεων, που τείνει να καταστεί η νέα νόρμα.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς άγγιξε ιστορικό χαμηλό στο 1,55%, με το spread έναντι του γερμανικού στις 228 μονάδες βάσης και με ιδιαίτερα υψηλό όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που έφθασε τα 67 εκατ. ευρώ. Από την αρχή της εβδομάδας έως σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού έχει αποκλιμακωθεί περίπου 40 μονάδες βάσης, τη στιγμή που μόλις πριν από έναν χρόνο κυμαινόταν πάνω από το 4%.

Η έκθεση του οίκου Moody's έδωσε νέο έναυσμα στην αγορά, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για ολοκληρωτική άρση των capital controls στην αρχή της εβδομάδας, που πυροδότησε και το ξέφρενο ράλι των τιμών. Ο οίκος εκτιμά ότι η άρση των capital controls είναι θετική για το αξιόχρεο των τραπεζών, καθώς αναμένεται να ενισχύσει τις καταθέσεις και τις επενδύσεις. Επιλέον, η αγορά αξιολόγησε θετικά και τη συνάντηση Μέρκελ - Μητσοτάκη για τις προοπτικές που ανοίγει στο μέτωπο των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Στη γειτονική Ιταλία, ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα απομάκρυνε την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, δίδοντας στους επενδυτές έναν καλό λόγο να τοποθετήσουν σε ιταλικό κρατικό χρέος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Radobank, η Ιταλία εκπροσωπεί το 62% των κρατικών ομολόγων του ευρώ που προσφέρουν επιτόκιο πάνω από το μηδέν.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού υποχώρησε επιπλέον 10 μονάδες βάσης, στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,93%, ενώ και η απόδοση του 50ετούς άγγιξε ιστορικό χαμηλό στο 2,148%. Το spread του 10ετούς ιταλικού, έναντι του γερμανικού, περιορίστηκε στις 161 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2018.

Από την άλλη πλευρά, στον «πυρήνα», οι αποδόσεις τσίμπησαν ελαφρώς: στο 10ετές γερμανικό διαμορφώθηκε στο -0,70%. Τα στοιχεία στη Γερμανία που έδειξαν πτώση του πληθωρισμού και αύξηση της ανεργίας τον Αύγουστο ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέο πακέτο μέτρων στήριξης τον επόμενο μήνα.

Από το μέτωπο των επιχειρήσεων, η Siemens εξέδωσε ομόλογο με το πιο αρνητικό επιτόκιο όλων των εποχών, σε μία έκδοση που χαρακτηρίστηκε απογοητευτική από πλευράς επενδυτικής ζήτησης. Αντλησε 3,5 δισ. ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα