ΒΕΑ: Ζητεί παρέμβαση Βρούτση για ευκολότερη ένταξη των μικρομεσαίων στις 120 δόσεις

Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 14:58
UPD:14:59
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, απέστειλε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), Παύλος Ραβάνης, ζητώντας την παρέμβασή του στην επίλυση δυο σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες.

Το πρώτο αφορά στις σημαντικές αγκυλώσεις που δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για την ένταξή τους στη νέα ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων. Σύμφωνα με το ΒΕΑ, καθημερινά γίνονται καταγγελίες στην αρμόδια υπηρεσία του σχετικά με τη τεράστια σύγχυση που έχει δημιουργηθεί, λόγω των κοινών κωδικών αποπληρωμής, για τις τρέχουσες εισφορές, αλλά και για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές.

Η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών έχει καταβάλει κανονικά όλες τις εισφορές, έως και τον Ιούλιο του 2019, καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση. Ωστόσο, το ηλεκτρονικό σύστημα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης τις αφαιρεί αυτόματα από τις απλήρωτες έως το τέλος του 2018 εισφορές, οι οποίες θα πρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Μάλιστα, έχει καταγραφεί περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία που τα χρήματα που κατέβαλε για την εξόφληση του 2018 πιστώθηκαν στις τρέχουσες εισφορές του 2019, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει την ασφαλιστική του ενημερότητα.

Παρατηρείται δε, σημαντική καθυστέρηση στη βεβαίωση των οφειλών από το πρώην ταμείο του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση του υπολογισμού τελικού ποσού και της δόσης που θα αποπληρώνει ο οφειλέτης.

Το ΒΕΑ επισημαίνει πως το δεύτερο πρόβλημα αφορά στα υπέρογκα πρόστιμα, της τάξης του 40%, που επιβάλλονται σε όσους επιχειρηματίες δεν έχουν υποβάλει τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις τους μετά τις 10-05-2019. Το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη την ανταπόκριση από τον επαγγελματία στην ήδη βεβαρυμμένη θέση του, δεδομένου ότι αδυνατεί, όχι απλώς να καταβάλει τα πρόστιμα, αλλά και τις τρέχουσες εισφορές του.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης, σημειώνει πως «καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες των βιοτεχνών που αδυνατούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που προκύπτουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ. Είναι απαραίτητο να γίνουν οι απαιτούμενες διορθωτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότεροι οφειλέτες, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με δεσμεύσεις λογαριασμών και κατασχέσεις».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα