Το ΔΝΤ ήρε και το τελευταίο εμπόδιο για την Γκεοργκίεβα

Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 14:41
UPD:14:46
EPA/STEPHEN JAFFE HANDOUT

Ήρθη και το τελευταίο εμπόδιο για την υποψηφιότητα της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για τη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Βουλγάρα απερχόμενη διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τρπεζας ως υποψήφια της Ε.Ε. θεωρείται πλέον ότι θα είναι η διάδοχος της Λαγκάρντ.

Το εμπόδιο δεν ήταν άλλο από το όριο ηλικίας των 65 ετών, που έθετε έως τώρα το ΔΝΤ, στις υποψηφιότητες για τη θέση. Η κ. Γκεοργκίεβα έκλεισε τα 66 έτη στις 13 Αυγούστου και υπήρξαν έτσι κάποια ερωτηματικά για το εάν θα μπορέσει τελικά να είναι η διάδοχος της Κριστίν Λαγκάρντ. Σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ανακοίνωσε πως μπορούν να λάβουν μέρος στη διαδικασία και υποψήφιοι άνω των 65 ετών. 

Αν και πρόκειται για μία θέση που παραδοσιακά επιλέγει η Ε.Ε., δεν αποκλείονταν εκπλήξεις. Η Βρετανία προωθούσε την υποψηφιότητα του Τζορτζ Όζμπορν, αλλά φαίνεται ότι δεν βρήκε τη στήριξη των ΗΠΑ και της Κίνας, στην οποία ήλπιζε ο Τζόνσον. Έτσι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι δεν συμμετέχει στην κούρσα. Μία από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες θα μπορούσε επίσης να παρουσιάσει δικό της υποψήφιο. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη έως και σήμερα, ημέρα εκπνοής της επίσημης προθεσμίας για υποψηφιότητες. 

Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 4 Οκτωβρίου. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα