ΑΔΕΔΥ: Πλαίσιο εννέα προτάσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους

Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 16:21
UPD:17:40
adedy.gr/

Εννέα προτάσεις για τους μισθούς, τις συντάξεις αλλά και την καλύτερη λειτουργία του Δημοσίου παρουσίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη εν όψει ΔΕΘ, έγινε εκτενής αναφορά σε όλα τα θέματα των δημοσίων υπαλλήλων και παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες των επόμενων μηνών.

Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί:

1. Τη χορήγηση αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπολογισμό της διετίας 2016 και 2017 στη μισθολογική εξέλιξη. Νέο μισθολόγιο για το 2020, που θα αποκαθιστά σταδιακά τα εισοδήματα, θα αίρει τις αδικίες και θα επαναφέρει τον 13ο και 14ομισθό.

2. Την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών-αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

3. Τη διενέργεια προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Αυτοδιοίκηση, ασφαλιστικά Ταμεία, κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων.

4. Τη διατήρηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.

5. Τον τερματισμό της φορολογικής «επιδρομής». Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.

6. Την αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Όχι στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο.

7. Τη μη διενέργεια πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και περιουσίας για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.

8. Την κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία.

9. Την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων.

Στο πλαίσιο των διεκδικήσεων των δημοσίων υπαλλήλων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως «χρειάζεται πολιτική απόφαση για την επανανομοθέτηση του 13ου και 14ου μισθού». Για το ασφαλιστικό τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου και να προχωρήσει στην άρση αδικιών μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων, όπως και στην επανεξέταση των ορίων ηλικίας ορισμένων τουλάχιστον κατηγοριών.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία. Παράλληλα, σημείωσε πως δε θα γίνουν αποδεκτές δυσμενείς ανατροπές του νόμου 1264 και ειδικά στο θέμα λήψης αποφάσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

«Η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού είναι στην κορυφή των διεκδικήσεών μας» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσιουμπέλης. Για το ασφαλιστικό είπε πως «θα αντισταθούμε σε αλλαγές που σε απώτερο χρόνο οδηγούν στην κατάργηση των επικουρικών συντάξεων». Ο ίδιος έστειλε μήνυμα πως οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο θα μείνουν στα χαρτιά, καθώς «στόχο έχουν τη φίμωση των συνδικάτων».

«Δε δεχόμαστε καμία αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Στέφανος Σαββόπουλος, ενώ υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να περάσει οποιαδήποτε απόπειρα κατάργησης των επικουρικών συντάξεων. Υπογράμμισε, επίσης, πως το συνδικαλιστικό κίνημα είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση κ.α.

Ο Δημήτρης Μπράτης, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ανέφερε πως «μόλις χθες έγιναν 16.191 προσλήψεις αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - 4.000 παραπάνω από πέρυσι - και μαζί με τη Δευτεροβάθμια περίπου 21.000. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι υπάρχουν χιλιάδες οργανικά κενά στην εκπαίδευση, που πρέπει να καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς. Υπάρχουν αναπληρωτές με 17 χρόνια υπηρεσίας κι έχουμε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τις πρώτες συνταξιοδοτήσεις αναπληρωτών. Η κ. Κεραμέως, αντί να μιλάει για καταγραφή κενών, πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μόνιμους διορισμούς» τόνισε.

Το «επιτελικό κράτος έχει μετατραπεί σε υπερσυγκεντρωτικό» επισήμανε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Μακράκης, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση υπερδιπλασίασε τον αριθμό των μετακλητών και αύξησε τις αποδοχές τους. Εστίασε, τέλος, στην ανάγκη να ξεπαγώσουν τα μισθολογικά κλιμάκια 16 και 17 στον δημόσιο τομέα, για να αποκατασταθούν οι αδικίες στους δημοσίους υπαλλήλους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους σε συλλαλητήριο, αύριο, Σάββατο, στις 18:00, στο άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα