Επιστροφή στην κερδοφορία για την Ελλάκτωρ

Μείωση εσόδων στην κατασκευή στο 6μηνο
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 18:50
REUTERS/DARREN WHITESIDE

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
tigoum@naftemporiki.gr

Επιστροφή στην κερδοφορία σημείωσε ο όμιλος Ελλάκτωρ με βάση τα αποτελέσματα 6μήνου που ανακοίνωσε χθες η διοίκησή του, με παράλληλη όμως σημαντική μείωση των εσόδων του στην κατασκευή. «Η μείωση των εσόδων στην κατασκευή οδήγησε σε συνεπακόλουθη μείωση κύκλου εργασιών σε επίπεδο ομίλου, με παράλληλη ωστόσο σημαντική βελτίωση του περιθωρίου EBITDA», σχολίασε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και πρόσθεσε: «Η πορεία της αναδιοργάνωσης, τόσο της κατασκευής όσο και του ομίλου συνολικά, που έχει ήδη δρομολογηθεί, εκτιμούμε ότι σύντομα θα οδηγήσει τον όμιλο στην επίτευξη των στόχων του, που είναι η επαναφορά της κατασκευής στην κερδοφορία και η δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας».

Στα 5,7 εκατ. η κερδοφορία
Αναλυτικότερα, στο εξάμηνο η Ελλάκτωρ είχε κέρδη μετά από φόρους 5,7 εκατ., έναντι ζημιών 31 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων παρουσίασε κέρδη 29,4 εκατ., έναντι ζημίας 11,7 εκατ. ευρώ.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 112,2 εκατ., έναντι των 82,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 36,2%, ενώ το περιθώριο EBITDA για το εξεταζόμενο διάστημα ήταν 15,9%, έναντι 8,9% την αντίστοιχη περίοδο του 2018.  Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης (ΕΒΙΤ) παρουσίασαν αύξηση κατά 90,1% και ανήλθαν σε 61,6 εκατ., έναντι 32,4 εκατ. για το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.  Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου υποχώρησε σε 705,1 εκατ., έναντι 922,3 εκατ. (μείωση 23,5%) την αντίστοιχη περίοδο του 2018, ως αποτέλεσμα της μειωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας, που οφείλεται κυρίως στην απουσία δημοπράτησης νέων έργων και στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης υπό εξέλιξη διαγωνισμών στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο κλάδος της κατασκευής είχε έσοδα 509,4 εκατ., έναντι εσόδων 727,3 εκατ. (μείωση 29,9%), προ φόρων ζημιές 7,5 εκατ., έναντι ζημιών 46,6 εκατ. και ζημιές μετά από φόρους 13,3 εκατ., έναντι ζημιών 49 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα επηρεάστηκε αρνητικά από επιπλέον κόστος 39,2 εκατ. στην κατασκευή Φ/Β πάρκων στην Αυστραλία και θετικά λόγω αλλαγής των συμβατικών όρων κατασκευής των έργων στη Ρουμανία ποσού 14,5 εκατ. ευρώ.

Το ανεκτέλεστο της ΑΚΤΩΡ
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της ΑΚΤΩΡ και των θυγατρικών της στις 30.06.2019 διαμορφώθηκε σε 1,2 δισ., ενώ έχει διεκδικήσει επιτυχώς επιπλέον νέα έργα ύψους 1,068 δισ., εκ των οποίων συμβάσεις ύψους 26,5 εκατ. υπογράφηκαν μετά τις 30.06.2019, ενώ συμβάσεις ύψους 1,042 δισ. αναμένεται να υπογραφούν, διαμορφώνοντας τη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου έργων της ΑΚΤΩΡ σε 2,2 δισ. ευρώ. Ο καθαρός εταιρικός δανεισμός του ομίλου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκε σε 788,8 εκατ. ευρώ, έναντι 584,1 εκατ. ευρώ στις 31.12.2018.

Τα έσοδα του τομέα των Παραχωρήσεων ήταν 117,9 εκατ. έναντι 118,5 εκατ. Η οριακή υποχώρηση αποδίδεται στη μη ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της μέχρι πρότινος θυγατρικής ΕΠΑΔΥΜ λόγω πώλησής της στην ΗΛΕΚΤΩΡ εντός του πρώτου εξαμήνου 2018 και στη μείωση των εσόδων των ΑΤΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ από έργο της Εγνατίας, κυρίως λόγω μειωμένου κατασκευαστικού εσόδου από νέους σταθμούς διοδίων. Αντίθετα η αύξηση της κυκλοφορίας στα ώριμα έργα παραχωρήσεων συνεχίστηκε και το πρώτο εξάμηνο του 2019 (η κίνηση στην ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ αυξήθηκε κατά 3,45%), περιορίζοντας την αρνητική επίδραση των προαναφερόμενων. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 33,1 εκατ. έναντι 20,3 εκατ. και τα κέρδη μετά τους φόρους 19,5 εκατ. έναντι 11,3 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με νέα έργα, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις εστιάζει στην Εγνατία Οδό και τους τρεις κάθετους άξονές της, στην Υποθαλάσσια Ζεύξη της Σαλαμίνας και στο έργο «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο Τμήμα Χανιά - Ηράκλειο και στο τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη με ΣΔΙΤ», για το οποίο η εταιρεία έχει προκριθεί στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού (Β’ Φάση). Επιπλέον, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις έχει υποβάλει Φάκελο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τα έργα: Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των Σχολικών Μονάδων και Πάρκου του Δήμου Χανίων με ΣΔΙΤ. Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του Οδικού Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου Τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη με ΣΔΙΤ.

Το 75% της ASA Recycle
Το 75% των μετοχών της ASA Recycle, που λειτουργεί ένα από τα τέσσερα ιδιωτικά Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στην Αττική, εξαγόρασε η Ηλέκτωρ, η θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ στον τομέα των απορριμμάτων.
Όπως επισημαίνεται και στην παρουσίαση για τα αποτελέσματα εξαμήνου, η δυναμικότητα της μονάδας που λειτουργεί η ASA Recycle είναι περίπου 60.000 τόνοι ετησίως.

Το ΚΔΑΥ της εταιρείας λειτουργεί στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου, στον Ασπρόπυργο, και είναι συνολικής καλυμμένης επιφάνειας περίπου 4.000 τετραγωνικών μέτρων, σε οικόπεδο περίπου 20.000 τ.μ.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Σχολιασμένα