Διπλό σοκ στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 12:28
UPD:13:07
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Ένα διπλό σοκ περίμενε τις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα. Η κατάρρευση του αρχαιότερου ταξιδιωτικού γραφείο στον κόσμο, που επηρεάζει συνολικά την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία και τα νέα άκρως απογοητευτικά δεδομένα για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. Και τα δύο ίσως θα έπρεπε να θεωρούνται αναμενόμενα, αλλά οι επενδυτές είχαν μάλλον ποντάρει στα αισιόδοξα σενάρια. 

Το σύνολο των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων βρίσκονται σήμερα στο κόκκινο. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1% όσο και ο CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού. Εντονότερες είναι οι ρευστοποιήσεις στη Γερμανία, με τον DAX να παρουσιάζει απώλειες 1,55%. Στο -1,2% βρίσκεται και ο FTSE MIB στο Μιλάνο. 

Τους φόβους των επενδυτών έθρεψαν κατά κύριο λόγο τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο γερμανικός μεταποιητικός κλάδος συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο με τους ταχύτερους ρυθμούς εδώ και μία δεκαετία, ενώ και εκείνος των υπηρεσιών δέχθηκε πλήγμα, σε μία ένδειξη ότι οι βαθιές πληγές που έχουν ανοίξει για τα βιομηχανικά αγαθά made in Germany «μεταδίδονται» ήδη και σε άλλους τομείς. 

Όσο για το σοκ από την κατάρρευση της Thomas Cook έχει διττό αντίκτυπο. Από την μία δέχονται πιέσεις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και προμηθευτές και από την άλλη επιδίδονται σε ράλι ανταγωνιστές, όπως η αεροπορική εταιρεία EasyJet και ο τουριστικός όμιλος TUI, που είναι στο +6%. 

Βαρύ είναι το κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει πτώση 1,2%. Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζει ο τραπεζικός κλάδος (2%). Ακολουθεί με πτώση 1,7% εκείνος του πετρελαίου, ενώ 1,5% υποχωρεί και ο κλάδος  της ακίνητης περιουσίας. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα