Ομόλογα: Πτώσης συνέχεια

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 20:36
UPD:20:38
REUTERS/PETER NICHOLLS

Της Εφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr

Πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, στον απόηχο των ανησυχιών για παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση και πιθανόν ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, μετά και τα νέα εξασθενημένα οικονομικά στατιστικά στοιχεία σε Γερμανία και ΗΠΑ.

Στη Γερμανία, ο δείκτης Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε μεν τον Σεπτέμβριο, όμως οι προοπτικές επιδεινώθηκαν, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενέτεινε ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη επιδείνωση σε διάρκεια εννέα μηνών τον Σεπτέμβριο, με τους Αμερικανούς να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την έκβαση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι η ύφεση στη μεταποίηση, η οποία είναι πλέον εμφανής στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, έχει αρχίσει τώρα να επηρεάζει τις υπηρεσίες, οι οποίες παρέμεναν έως τώρα αλώβητες, κρατώντας την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, ειδικά στις ΗΠΑ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού συνέχισε την καθοδική πορεία της Δευτέρας, διαμορφούμενη στο -0,60%. Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση γνώρισε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 18 Ιουνίου.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση, διαμορφούμενη ενδοσυνεδριακά στο 0,118%. Στην ελληνική αγορά, επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις. Η χθεσινή αναφορά του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για ενδεχόμενη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δεν είχε ιδιαίτερο αντίκτυπο στα ελληνικά ομόλογα, καθώς απ' ό,τι φαίνεται οι επενδυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει το σχετικό ενδεχόμενο. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σχεδόν σταθερή στο 1,32%, με το spread στις 194 μονάδες βάσης. Στην ΗΔΑΤ, ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 7ετές ομόλογο, με 44 εκατ. ευρώ.

Προσωρινά μόνο, οι αποδόσεις σημείωσαν άνοδο όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας απεφάνθη ότι η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου υπήρξε παράνομη. Η απόφαση αυτή έδωσε το πράσινο φως στους Βρετανούς βουλευτές να επιστρέψουν στη Βουλή και να ουσιαστικά να μειώσουν τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα