Επιβίωση των ΕΛΤΑ με σκληρό σχέδιο για την εξυγίανση

Σήμερα στη γενική συνέλευση οι κρίσιμες αποφάσεις για τη χάραξη της στρατηγικής
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019 13:26
UPD:13:27
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Tου Φάνη Ζώη
fzois@naftemporiki.gr

Δραστικές αποφάσεις για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί στα ΕΛΤΑ αναμένεται να ληφθούν σήμερα κατά τη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω της παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου Ηλία Αθανασίου, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της, μετατέθηκε. Βασικό ζητούμενο είναι αν τα ΕΛΤΑ θα γίνουν εταιρεία παροχής αποκλειστικά ταχυδρομικών υπηρεσιών ή αν θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και στις άλλες αγορές όπου σήμερα έχουν δραστηριότητες, όπως είναι οι ηλεκτρονικές πληρωμές, οι μεταφορές κεφαλαίου, οι πωλήσεις υπηρεσιών τρίτων (τηλεφωνίας, ενέργειας) κ.λπ.

Βιωσιμότητα

Το Μέγαρο Μαξίμου με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Ενδεικτική των προθέσεων είναι η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τη βιωσιμότητα των ΕΛΤΑ, ο οποίος έκανε λόγο για «βόμβα που κληροδοτήθηκε», υπογραμμίζοντας ότι «σύντομα καινούργια διοίκηση θα αναλάβει, μαζί με το εποπτεύον υπουργείο, την εκπόνηση ενός δραστικού σχεδίου εξυγίανσης». «Θα κάνουμε πιο ανταγωνιστικά τα ΕΛΤΑ στο κομμάτι των ταχυμεταφορών και των logistics» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι στον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει σχετικό κονδύλι για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του Οργανισμού.

Στην περίπτωση, της επιλογής της συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων του ομίλου και της εστίασης στις ταχυδρομικές υπηρεσίες (αλληλογραφία, δέματα κ.λπ.), όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, θα υπάρξει δραματική συρρίκνωση του υφιστάμενου ιδιόκτητου δικτύου καταστημάτων και η αντικατάστασή του από δίκτυο αντιπροσώπων. Στη δεύτερη περίπτωση, εφόσον τα ΕΛΤΑ συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, το δίκτυο θα περιοριστεί μεν, αλλά όχι στον βαθμό που θα επέβαλλε η αποχώρηση από τις λοιπές δραστηριότητες. Πάντως, η πρώτη λύση θεωρείται λιγότερο πιθανή, δεδομένου ότι τα ΕΛΤΑ εξυπηρετούν ειδικές ανάγκες, όπως π.χ. η επίδοση συντάξεων σε απομακρυσμένα σημεία.

Λιγότεροι εργαζόμενοι

Πάντως, σε κάθε περίπτωση το προσωπικό θα μειωθεί, σύμφωνα με το σχέδιο στρατηγικής εξυγίανσης, με πρόβλεψη για αποχώρηση 2.000 εργαζομένων, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η επιχείρηση. Οι αποχωρήσεις αναμένεται να συντελεστούν εντός του 2020 και με την παροχή κάποιων κινήτρων. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, πολύ σύντομα θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την οποία θα καλύψει το υπουργείο Οικονομικών και θα χρηματοδοτήσει την έξοδο του προσωπικού.

Tο αρχικό σχέδιο που είχε εκπονήσει η προηγούμενη διοίκηση των ΕΛΤΑ, σε συνεργασία με την PwC, προέβλεπε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ. Ακόμη, η μητρική εταιρεία θα απορροφήσει πλήρως την ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές. Ενδεικτικό της ασυνέχειας μεταξύ μητρικής και θυγατρικής είναι ότι η διοίκηση της ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές ανέπτυσσε το δίκτυό της εντελώς ανεξάρτητα από το δίκτυο των ΕΛΤΑ. 

Στο τιμόνι

Στην ταχυδρομική αγορά ακούγεται ότι έχουν γίνει κρούσεις για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου σε στελέχη του ευρύτερου κλάδου των μεταφορών και της πληροφορικής / τεχνολογίας, ενώ δεν αποκλείεται σε κάποια από τις εταιρείες του Οργανισμού να τοποθετηθεί εσωτερικό στέλεχος. H παραίτηση του κ. Αθανασίου από τη διοίκηση στα ΕΛΤΑ έχει δημιουργήσει εκκρεμότητα και στην ΕΛΤΑ Courier, θυγατρική του Οργανισμού, καθώς ο κ. Αθανασίου ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. 

Τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκατέβαλε από το κόστος αποζημίωσης της καθολικής υπηρεσίας περίπου 5-7 εκατ. ευρώ. Έτσι ο Οργανισμός θα είναι σε θέση να καταβάλει τη μισθοδοσία Οκτωβρίου, δεδομένου ότι στα ΕΛΤΑ η μισθοδοσία προκαταβάλλεται. Το ποσό αυτό προήλθε από την αποζημίωση της υπηρεσίας δημοσίου συμφέροντος (καθολική υπηρεσία) για το έτος 2019, ύψους 15 εκατ. ευρώ, που λαμβάνει καθ’ έτος ο Οργανισμός. Η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται συνήθως την επόμενη χρονιά και αφού ο ρυθμιστής της ταχυδρομικής αγοράς (ΕΕΤΤ) ελέγξει τα οικονομικά στοιχεία της χρήσης του Οργανισμού που θα δημοσιοποιηθούν το καλοκαίρι του 2020. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία έλαβε και την προκαταβολή του 2018, για την οποία δεν έχει ακόμη αποφασίσει η ΕΕΤΤ, δεδομένου ότι η εταιρεία δεν έχει παρουσιάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους.

Ο ισολογισμός του 2018 εμφανίζει μείωση του κύκλου εργασιών και για πρώτη φορά αρνητικά ίδια κεφάλαια, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις όποιες εξελίξεις. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης, στη Βουλή στις αρχές Αυγούστου, έκανε λόγο για αρνητική καθαρή θέση ύψους 37 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο όμιλος εκτιμάται ότι θα εμφανίσει αρνητικά ίδια κεφάλαια άνω των 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. αποδίδονται στη μητρική και τα υπόλοιπα στη θυγατρική ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές.  

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα