Το no deal Brexit θα εκτοξεύσει το βρετανικό χρέος στα επίπεδα της δεκαετίας του ’60

Δυσοίωνες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών (IFS)
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 10:53
UPD:10:57
REUTERS/HENRY NICHOLLS

Τις δραματικές επιπτώσεις ακόμη και ενός «σχετικά καλού» no deal Brexit για τη βρετανική οικονομία επισημαίνει το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (IFS) εκτιμώντας ότι το χρέος της Βρετανίας μπορεί να εκτοξευθεί στα επίπεδα της δεκαετίας του ’60.

Ειδικότερα, το think tank εκτιμά ότι ο δανεισμός ενδεχομένως να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια στερλίνες και ποσοστιαία να ξεπερνά το 90% του εθνικού εισοδήματος.

«Η κυβέρνηση πλέει τώρα ακυβέρνηση χωρίς κάποια αποτελεσματική δημοσιονομική άγκυρα», υπογραμμίζει ο διευθυντής του IFS Πολ Τζόνσον.

«Δεδομένων των εξαιρετικά μεγάλων κινδύνων και της αβεβαιότητας, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προσβλέπει στους προσεχείς προϋπολογισμούς σε οποιαδήποτε παραχώρηση φοροαπαλλαγών και μειώσεων των φόρων», προσθέτει.

Ενόσω το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον κινδυνεύει να καταρρεύσει εκτός αλλά και εντός βρετανικών συνόρων, το Ινστιτούτο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον Βρετανό πρωθυπουργό υπογραμμίζοντας ότι ο κυβερνητικός δανεισμός πιθανότατα θα υπερδιπλασιαστεί τον επόμενο χρόνο, ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα