Πετρέλαιο: Τα αμερικανικά αποθέματα βαρίδι στην τιμή

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 10:04
UPD:10:12
REUTERS/Ernest Scheyder

Δεν κράτησε πολύ η ανάκαμψη του πετρελαίου. Σήμερα, Πέμπτη, οι τιμές βρίσκονται εκ νέου σε πτώση, καθώς τα στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι τα αποθέματα στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου την τελευταία εβδομάδα.

Με τις ανησυχίες για τη ζήτηση να επιμένουν η τιμή του μπρεντ υποχωρεί 47 σεντ ή 0,8% στα 58,95 δολάρια το βαρέλι. Πτώση 48 σεντ ή 0,9% στα 52,88 δολάρια καταγράφει η τιμή του αμερικανικού αργού, που νωρίτερα είχε διολισθήσει έως και τα 52,76 δολάρια. 

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 10,5 εκατ. βαρέλια στα 432,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν μόλις κατά 2,8 εκατ. βαρέλια. Αν τα στοιχεία επιβεβαιωθούν και από τα επίσημα δεδομένα της κυβέρνησης, τότε οι πιέσεις στο πετρέλαιο ενδεχομένως να ενταθούν περαιτέρω. 

Η εξέλιξη προκαλεί πονοκέφαλο στους παραγωγούς του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία, που βλέπουν ότι η συμφωνία τους δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Προσφέρει ωστόσο παράλληλα μία σημαντική ανάσα ανακούφισης σε χώρες, όπως οι ευρωπαϊκές, οι οποίες εξαρτώνται από τις εισαγωγές ενέργειας. Σε μία περίοδο κατά την οποία οι οικονομίες της περιοχής κατεβάζουν αισθητά ταχύτητα, το ακριβό πετρέλαιο θα ήταν ακόμη ένα μεγάλο βαρίδι. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα