Συμφωνία Lamda - Εθνικής για το The Mall Athens

11 εκατ. για αγορά οικοπέδων της τράπεζας
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 12:35
UPD:12:35
lamdadev.com

Με τη συμφωνία της Lamda Development να καταβάλει στην Εθνική Τράπεζα περίπου 11 εκατ. ευρώ για την αγορά δύο οικοπέδων της τράπεζας κοντά στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens και την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, κλείνει, εκτός απροόπτου, η υπόθεση της νομιμοποίησης του πρώτου εμπορικού κέντρου της χώρας. Το επόμενο βήμα είναι να ολοκληρωθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). 

Το The Mall Athens υλοποιήθηκε με βάση τον νόμο 3207/03, για τον οποίο έπειτα από περίπου 10 χρόνια το 2013 το ΣτΕ εξέδωσε τελεσίδικη απόφαση (υπ. αριθμόν 376/2014), με την οποία έκρινε παράνομη την ανέγερση του εμπορικού κέντρου, μαζί με παρακείμενο κτήριο γραφείων και ακύρωσε την οικοδομική τους άδεια, λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής μελέτης. 

Στη συνέχεια με απόφαση της τότε κυβέρνησης (Ιούνιος 2014) το The Mall Athens εντάσσεται στις «fast track» επενδύσεις, του νόμου 3894/2010 περί «επιτάχυνσης και διαφάνειας υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων» και δρομολογήθηκε η εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ).  

Τα δύο οικόπεδα της Εθνικής που θα έρθουν στην ιδιοκτησία της Lamda και σήμερα χρησιμοποιούνται για τη στάθμευση αυτοκινήτων του Δήμου Αμαρουσίου, θα μετατραπούν σε ελεύθερους για το κοινό χώρους. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα