Roadshows και στην Αθήνα για το σχέδιο «Ηρακλής»

Πλήθος κυβερνητικών επαφών με διεθνείς οίκους - Εν αναμονή του θεσμικού πλαισίου
Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 15:05
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
esak@naftemporiki.gr

Roadshows και στην Ελλάδα προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για το σχέδιο «Ηρακλής», αφού στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ κυβερνητικά στελέχη πραγματοποιούν πλήθος επαφών με διεθνείς οίκους και οργανισμούς, διαμορφώνοντας το κλίμα για τη δημιουργία μιας ισχυρής δευτερογενούς αγοράς τίτλων. Οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη και διακανονίζεται η έλευση επενδυτών από τους παραπάνω οίκους στην Αθήνα μόλις το θεσμικό πλαίσιο έχει ολοκληρωθεί - εντός Οκτωβρίου.

Σκοπός του σχεδίου «Ηρακλής» είναι να καθαρίσει τους τραπεζικούς ισολογισμούς από τα κόκκινα δάνεια. Τον νέο νόμο που θα θεσμοθετήσει το APS θα συνοδεύσει και ένας δεύτερος (omnibus law), ο οποίος θα εκσυγχρονίζει την κεφαλαιαγορά και τις συναλλαγές, ενώ θα προάγει διατάξεις και για τις μικροπιστώσεις.

Επενδυτική βαθμίδα

Ως καταλύτη χαρακτηρίζουν οι διεθνείς οίκοι τον «Ηρακλή» σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας αλλά και των τραπεζών. Μάλιστα κάποιοι επιχειρούν την αισιόδοξη πρόβλεψη για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία μπορεί και δύο μονάδες στο επόμενο χρονικό διάστημα και δεν αποκλείουν η χώρα να αγγίξει την επενδυτική βαθμίδα πολύ νωρίτερα της διετίας όπως αναμενόταν.

Υπενθυμίζεται πως στις 25.10.19 πραγματοποιείται αξιολόγηση από την S&P.

Επενδυτικοί οίκοι όπως η Black Rock, η Deutsche Bank, αλλά και οίκοι αξιολόγησης όπως η Moody's και η DBRS, αναφέρονται περίπου με ενθουσιασμό για τις εξελίξεις.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως ο αριθμός των επενδυτών στο παράλληλο roadshow που διεξήγαγαν οι τράπεζες ξεπέρασε τους 16.

Η κυβέρνηση διενεργεί συναντήσεις επίσης με HSBC, Morgan Stanley, όπως και BNP Paribas. Παράλληλα χθες η κυβέρνηση συναντήθηκε με την ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία κατέγραψε τις δυνατότητες που διαμορφώνονται για την ελληνική αγορά τίτλων και αξιών μέσω του προγράμματος «Ηρακλής».

Εκτίμηση για αύξηση κερδών

Ως θετικό ακόμη και για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών χαρακτηρίζει το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των NPEs η επενδυτική εταιρεία Autonomous Research.

Όπως αναφέρει σε report της, η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» θα αυξήσει σημαντικά τις μεταβιβάσεις NPLs, σε ανάλογο επίπεδο, με αύξηση 30% στις τιμές, που αποτυπώθηκε και στην Ιταλία, όταν εφαρμόστηκε ανάλογο πρόγραμμα για την προστασία του ενεργητικού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (APS).

Σύμφωνα με την επενδυτική θα καταγραφεί αύξηση από 2% έως 4% πωλήσεων και μεταβιβάσεων NPLs από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση των κερδών ανά μετοχή.

Οι ελληνικές τράπεζες μέσω των τιτλοποιήσεων θα κατορθώσουν να μειώσουν περαιτέρω το βάρος των NPLs, με την Autonomous Research να θεωρεί ότι Eurobank και Εθνική Τράπεζα έχουν καλύτερη τοποθέτηση ώστε να επιτύχουν τον στόχο για NPEs στο 5% των συνολικών καταθέσεων έως το 2022, ενώ αντίθετα Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς θα δυσκολευθούν περισσότερο.

Θεωρείται ότι μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» η μείωση των NPLs θα καταστεί περισσότερο διαχειρίσιμη.

Πλαισίωση με πρόσθετα μέτρα

Στην αναζήτηση και πρόσθετων, ρεαλιστικών και καινοτόμων λύσεων -πέραν του «Ηρακλή»- για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών βρίσκονται η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, όπως δήλωσε χτες σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως «είμαστε ανοιχτοί και ήδη αναζητούμε και άλλες, ρεαλιστικές, καινοτόμες και αποτελεσματικές συστημικές λύσεις», επιπλέον του «Ηρακλή», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τελικά μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ποσοστό των NPLs στην Ελλάδα άγγιζε το 39,2% στο τέλος Ιουνίου, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. Το σχέδιο «Ηρακλής» φιλοδοξεί να τα μειώσει κατά 30 δισ. ευρώ, χάρη στα 9 δισ. ευρώ των εγγυήσεων που προβλέπει.  

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα