«Στοίχημα» Σταϊκούρα για την ανάπτυξη

2% το 2019 και 2,8% το 2020, δεσμεύεται ο ΥΠΟΙΚ και υπόσχεται: Και πλεόνασμα και ελαφρύνσεις
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 12:13
UPD:12:33
Menelaos Myrillas / SOOC/

Η κυβέρνηση κρατάει ψηλά τον πήχη για την ανάπτυξη, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2020. Δεσμεύθηκε δε ότι θα εφαρμοστούν κανονικά οι φοροελαφρύνσεις, που έχουν εξαγγελθεί, αλλά και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας η επίδοση της ελληνικής οικονομίας ως προς το ρυθμό μεγέθυνσης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι αρκετά υψηλότερη από αυτόν που υπήρξε κατά το πρώτο, όταν και διαμορφώθηκε στο 1,5%, ενώ και το 2020 η οικονομία θα ανεβάσει αισθητά ταχύτητα σε σχέση με φέτος. 

«Σε αυτή την εκτίμηση συνηγορούν ακόμη και οι πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις κάποιων φορέων. Με όλα τα συστατικά της μεγέθυνσης, δηλαδή την κατανάλωση, τις εξαγωγές αλλά κυρίως τις επενδύσεις να εμφανίζουν θετικό, αρκετά σημαντικό πρόσημο» είπε, σχολιάζοντας πως «πάει πολύ να κατηγορούν τη νέα κυβέρνηση για υπεραισιοδοξία αυτοί που επί 4 χρόνια έπεσαν έξω σε όλες τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη». 

Τόνισε δε ότι ήταν εμφανής η υστέρηση υστέρηση εσόδων πριν τις εκλογές. «Όμως, η αλλαγή του κλίματος στην οικονομία μετά τις εκλογές, η πειθαρχημένη εκτέλεση του Προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, όπως αποτυπώνεται και στην υψηλότερη εισπραξιμότητα φόρων, συνέβαλαν στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2019» τόνισε.

Τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μειώσεις φόρων το 2020 δημιούργησαν, όπως είπε, η αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας, η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η δημοσιονομική πειθαρχία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, η υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, η αξιολόγηση δημοσίων δαπανών, η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα αυξημένα έσοδα από τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων, η προώθηση συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και το αποτέλεσμα από την υλοποίηση του νέου πλαισίου ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών, δημιούργησαν τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μειώσεις φόρων το 2020.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας ο προϋπολογισμός για το 2020 έχει τρία στοιχεία: Αποτυπώνει την υλοποίηση προγραμματικών μας δεσμεύσεων, αποπνέει αισιοδοξία, χωρίς όμως να υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού (όπως αποκαλύπτουν και οι θετικές εξελίξεις στην αγορά ομολόγων), και εμπεριέχει πολιτικές υλοποίησης ρεαλιστικών στόχων.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα