Πώς είδε η Moody's την προπληρωμή του ΔΝΤ

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 07:42
UPD:10:37
REUTERS/JOHANNES CHRISTO

Ως έναν παράγοντα που βελτιώνει τους πιστωτικούς δείκτες της Ελλάδας βλέπει η Moody's την απόφαση των Ευρωπαίων να εγκρίνουν την πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Σημειώνει πάντως ότι ακόμη πιο σημαντική για τη μελλοντική πορεία της χώρας είναι η επιτυχία του σχεδίου «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Σήμερα τα NPLs λειτουργούν ως βαρίδι τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για την πραγματική οικονομία. 

Όπως εξηγεί ο οίκος σε σημείωμά του η αποπληρωμή θα περιορίσει τις δαπάνες της χώρας για τόκους και οριακά θα επιμηκύνει τη διάρκεια ωρίμανσης των δανείων, βελτιώνοντας έτσι τη βιωσιμότητα του χρέους. Τονίζει δε ότι η προπληρωμή έρχεται ύστεαρ από την πλήρη άρση των capital controls, την επιστροφή της Αθήνας στις διεθνείς αγορές και την έγκριση του φιλόδοξου, όπως το χαρακτηρίζει, σχεδίου Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια. 

Υπενθυμίζει επίσης ότι το επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ ήταν κατά πολύ υψηλότερο από εκείνο των δανείων του EFSF-ESM (1,4%), αλλά και το επιτόκιο το οποίο πέτυχε η χώρα στην επανέκδοση του δεκαετούς (1,5%) και την έκδοση του επταετούς ομολόγου (1,9%). 

Ακόμη πιο σημαντική για το πιστωτικό προφίλ της χώρας σε κάθε περίπτωση είναι η αξιοποίηση του «Ηρακλή» από τις τράπεζες: «Η εφαρμογή του σχήματος προστασίας ενεργητικού για το τραπεζικό σύστημα, που έλαβε το πράσινο φως στις 10 Οκτωβρίου, είναι ενδεχομένως ακόμη πιο σημαντική από την πρόωρη πληρωμή του ΔΝΤ, καθώς τα κόκκινα δάνεια είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα» καταλήγει ο οίκος. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα