Ομόλογα: Στα ύψη οι τιμές, σε νέο ναδίρ οι αποδόσεις

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 13:34
UPD:15:16
REUTERS/LUCAS JACKSON

Της Νατάσας Στασινού
nstas@nfatemporiki.gr

Με τη Moody's να δίνει ακόμη ένα θετικό σήμα για την Ελλάδα και την αγορά να περιμένει ευχάριστα νέα από ακόμη έναν οίκο αξιολόγησης, τον DBRS, αύριο τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει το ράλι των ελληνικών ομολόγων. Οι τιμές απογειώνονται και οι αποδόσεις καταγράφουν σχεδόν καθημερινά νέο ναδίρ, επιτρέποντας στη χώρα να ελπίζει σε φθηνό μακροπρόθεσμο δανεισμό από τις αγορές, σε μία βελτιωμένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και στο «ναι» των πιστωτών για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς με νέα βουτιά 3% ή τεσσάρων μονάδων βάσης, διαμορφώνεται στο νέο ιστορικό χαμηλό του 1,16%. Ενδοσυνεδριακά την Τετάρτη είχε υποχωρήσει έως και το 1,18%, αλλά έκλεισε στο 1,20%. Ακόμη πιο θεαματική η κούρσα στην τιμή του πενταετούς με την απόδοση να βυθίζεται 11% στο 0,39%.

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η όρεξη των επενδυτών και για τους ιταλικούς τίτλους. Το αντίστοιχο ομόλογο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ βλέπει την απόδοσή του σήμερα να υποχωρεί 7 μονάδες βάσης στο 0,92%. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η ψαλίδα στις αποδόσεις ελληνικών- ιταλικών έχει κλείσει, αφού οι πρώτες μειώνονται σταθερά, ενώ οι δεύτερες είχαν αυξηθεί λίγο το τελευταίο διάστημα και δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στο ναδίρ τους κάτω από το 0,9%.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς- που είναι το ομόλογο αναφοράς για τον δανεισμό της χώρας- έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 300 μονάδες βάσης σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018. Στο ίδιο διάστημα η πτώση στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας είναι περίπου 130 μονάδες βάσης. 

Λίγοι παράγοντες θα μπορούσαν να σταματήσουν το ελληνικό ράλι, αφού το διεθνές περιβάλλον ευνοεί τη στροφή στο κρατικό χρέος και δη σε τίτλους, των οποίων τα επιτόκια εξακολουθούν να απέχουν από το μηδέν σε μία Ευρωζώνη, όπου το 70% των κρατικών ομολόγων φέρει επιτόκιο με αρνητικό πρόσημο. 

Αντιθέτως στο χέρι μας είναι να πείσουμε ακόμη περισσότερο τις αγορές. Οι οίκοι στέλνουν ουσιαστικά μήνυμα ότι εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και αξιοποιηθεί επαρκώς ο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια, θα έρθουν νεές αναβαθμίσεις και γιατί όχι κατάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Αυτή με τη σειρά της θα σημάνει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στον δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ακούγεται ίσως απλό, αλλά δεν είναι καθόλου και η εξέλιξη δεν μπορεί να θεωρείται σε καμία περίπτωση αυτονόητη. Τράπεζες και δημόσιο έχουν αγώνα δρόμου μπροστά τους. Αν ωστόσο η ένταξη στο QE έρθει, η απόδοση των ομολόγων σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς της ΤτΕ θα μπορούσε να κάνει βουτιά 70 μονάδων βάσης. 

Σε σημερινό της σημείωμα πάντως η Capital Economics δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στους ελληνικούς τίτλους, βλέποντας πτώση των αποδόσεων σε επίπεδα ακόμη και χαμηλότερα των αντίστοιχων ιταλικών. 

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη έχουμε επίσης ράλι στις τιμές των ομολόγων και βουτιά πέντε μονάδων βάσης κατά μέσο όρο. Η απόδοση του γερμανικού υποχωρεί στο -0,41%, στην μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για τον Οκτώβριο. Συνολικά πάντως αυτόν τον μήνα έχει αυξηθεί 17 μονάδες βάσης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2018. 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα