Χρηματιστήρια: Αποπροσανατολισμός των επενδυτών από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 21:24
UPD:21:31
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Του Γιάννη Παγκαλιά
gpag@naftemporiki.gr

Ο ενθουσιασμός από την απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια για 3η φορά μέσα στο 2019, διαμορφούμενα στο εύρος 1,50% - 1,75% απώλεσε πολύ γρήγορα τη δυναμική του, καθώς οι εξελίξεις από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου αποπροσανατόλισαν για άλλη μία συνεδρίαση τους επενδυτές.

Σύμφωνα με δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων, το Πεκίνο δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμο να συνάψει μακροπρόθεσμη εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον, εξαιτίας σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του παρορμητικού χαρακτήρα Ντόναλντ Τραμπ, την ίδια ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωνε πως οι 2 χώρες θα βρουν την τοποθεσία στην οποία θα υπογράψουν την πρώτη φάση της συμφωνίας.

Στη Wall Street μία ημέρα μετά το νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ του S&P 500 για 2η φορά σε διάστημα 3 ημερών, οι 3 βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν προς τη λάθος κατεύθυνση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ευρώπη με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να κλείνει με απώλειες 0,49%, δεχόμενος έντονες πιέσεις από τους κλάδους που είναι ευαίσθητοι στο εμπόριο της αυτοκινητοβιομηχανίας και των πρώτων υλών (απώλειες1,33% και 1,41% αντίστοιχα).

Μετά την επιβεβαίωση για συγχώνευση της Fiat Chrysler με τη Renault η μετοχή της 1ης έκανε άλμα σχεδόν 8% βοηθώντας και το χρηματιστήριο του Μιλάνου να κλείσει με κέρδη 0,21%, σε αντίθεση με τη μετοχή της 2ης που έκανε βουτιά σχεδόν 12%.

Πτώση για τη Φρανκφούρτη 0,32% και για το Παρίσι 0,69%, με το Λονδίνο να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες 1,12%.

Στην Ασία οι μετοχές των ασιατικών εταιρειών-προμηθευτών της Apple, ευνοήθηκαν από τα αποτελέσματα της αμερικανικής εταιρείας για το γ΄ τρίμηνο του 2019 που ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, παρέχοντας τη στήριξη για να κινηθούν ανοδικά τα κυριότερα χρηματιστήρια (Τόκιο 0,37%, Χονγκ Κονγκ 0,90%, Σεούλ 0,15%).

Το γενικευμένο κλίμα δεν συμμερίστηκαν οι επενδυτές στην Κίνα, με τα στοιχεία για τη μεταποίηση στη χώρα που υποχώρησαν για 6ο διαδοχικό μήνα τον Οκτώβριο στις 49,3 μονάδες από 49,8 μονάδες, να επιφέρουν στο χρηματιστήριο της Σανγκάης απώλειες 0,35%.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα