Ευρυζωνικά: Ενδιαφέρον 10 εταιρειών για το ΣΔΙΤ των 870 εκατ.

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 17:04
UPD:17:29
SHUTTERSTOCK

Της Τέτης Ηγουμενίδη
tigoum@naftemporiki.gr

Εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος από 10 εταιρείες συγκέντρωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) που αφορά τη δημιουργία δικτύου υψηλών ταχυτήτων, Ultra Fast Broadband, συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).  

Ειδικότερα στη διαδικασία προσήλθαν οι μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, ΟΤΕ, Vodafone και Wind, οι εταιρείες Grid Telecom (ΑΔΜΗΕ) και Oman Fiber Optic, οι κατασκευαστικές Ιντρακάτ, Αβαξ, Μυτιληναίος και η Τέρνα Ενεργειακή, καθώς και η ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι καθώς πρόκειται για την εκδήλωση του αρχικού ενδιαφέροντος οι παραπάνω εταιρείες μπορεί, εφόσον παραμείνουν στη διαδικασία, να συνάψουν κοινοπραξίες, είτε μεταξύ τους, είτε με άλλες εταιρείες που δεν εμφανίστηκαν σήμερα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το UFBB αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα σήμερα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη. Έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ, με τα 300 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση. Αφορά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, δημιουργεί περισσότερες από 810.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps και περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για τη δημιουργία της «Κοινωνίας του Gigabit».

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σχολίασε πως «μία από τις κύριες αποστολές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε εποχή». Το Ultra Fast Broadband, πρόσθεσε, είναι ένα πολύ σημαντικό έργο προς αυτή την κατεύθυνση. «Μέσω αυτού του έργου δίνουμε σε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις τη δυνατότητα πρόσβασης σε ταχύτητες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Στέλνουμε ένα μήνυμα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και βλέπουμε ανταπόκριση στο κάλεσμά μας» τόνισε.

 «Το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για συμμετοχή στον ανταγωνιστικό διάλογο και μάλιστα από επιχειρήσεις που προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και οι κατασκευές, καταδεικνύει τη σημασία του Ultra Fast Broadband» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης. «Είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα προκειμένου εντός του 2020 να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των νέων υποδομών οπτικών ινών που θα εξασφαλίσουν γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο για μεγάλο αριθμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων», συμπλήρωσε.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα