Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ανανεώσιμες

Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 12:27
UPD:13:32
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ», το οποίο τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως είναι γνωστό οι παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ αφορούν τέσσερις τομείς της ενεργειακής αγοράς, με το σχέδιο νόμου να δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, να επιφέρει αλλαγές στις διαδικασίες προμηθειών και πρόσληψης προσωπικού στη ΔΕΗ, έναντι του ισχύοντος καθεστώτος που διέπει την επιχείρηση ως ΔΕΚΟ, ενώ περιλαμβάνει διατάξεις για την επιτάχυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, καθώς και για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. 

Σύμφωνα και με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για το ζήτημα:

  • Για τη ΔΕΗ, προβλέπεται νέα διαδικασία πρόσληψης των εργαζομένων αορίστου χρόνου με εκ των υστέρων έλεγχο νομιμότητας από τον ΑΣΕΠ.
  • Επιπλέον, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ενισχύεται η ευελιξία στις προμήθειες, με σεβασμό στη διαφάνεια, ενώ περιγράφεται το πλαίσιο για την κινητικότητα και αξιοποίηση του προσωπικού, καθώς και για την προσέλκυση στελεχών από την αγορά.
  • Προβλέπεται ταχεία υλοποίηση του Target Model και επιφυλάσσονται σχετικές κυρώσεις προς τους αρμόδιους φορείς (ΑΔΜΗΕ, ΕΧΕ) από τη ΡΑΕ, ώστε η χώρα να μεταβεί στο νέο μοντέλο αγοράς ενέργειας, και εναρμονίζονται οι διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας με τον Κανονισμό REMIT για τη διαφάνεια στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας.
  • Προωθείται ο αποτελεσματικός εταιρικός μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ, προκειμένου να προχωρήσει η αποκρατικοποίησή της. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις η ΔΕΠΑ προβαίνει σε μερική διάσπαση των κλάδων υποδομών, διεθνών έργων και εμπορίας και ιδρύονται δύο νέες εταιρείες, η ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Α.Ε και η ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε., ενώ η παλαιά εταιρεία παραμένει ως ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε.
  • Δίνεται η δυνατότητα απευθείας συμμετοχής των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς λειτουργική ενίσχυση, προωθείται η υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων με ισχύ μεγαλύτερη των 250 MW, επιταχύνεται η αδειοδοτική διαδικασία για την απεμπλοκή μεγάλου αριθμού επενδυτικών προτάσεων για υβριδικούς σταθμούς στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και εισάγεται νέο πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα