Εμπορική ευφορία στις αγορές: Σε υψηλά τεσσάρων ετών η Ευρώπη

Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 12:32
UPD:13:33
Shutterstock

Οι ταύροι έχουν επιστρέψει για τα καλά όχι μόνο στη Wall Street, αλλά και στην Ευρώπη, όπου οι μετοχές σκαρφάλωσαν σε υψηλά τεσσάρων ετών και απέχουν μόλις  2 ποσοστιαίες μονάδες από την κατάρριψη του ιστορικού ρεκόρ τους. Τι και εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έριξε εκ νέου τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, τι και εάν το ΔΝΤ σημαίνει συναγερμό για δύο μεγάλες οικονομίες, τη Γερμανία και τη Γαλλία; Οι επενδυτές εστιάζουν το βλέμμα στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ, η διαμάχη των οποίων έχει πληγώσει βαθύτατα τις στηριζόμενες στις εξαγωγές ευρωπαϊκές οικονομίες και έχει επαναφέρει την απειλή της ύφσης στο προσκήνιο. 

Σήμερα το Πεκίνο επιβεβαίωσε ότι έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για σταδιακή ελάφρυνση των δασμών στο πλαίσιο μίας συμφωνίας Πρώτου Σταδίου, που θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Στον απόηχο της είδησης ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,4% κινούμενος στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2015 και πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό του, που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο εκείνου του έτους. 

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πατούν «γκάζι» και ξεχωρίζουν με κέρδη άνω του 1%. Πέραν της πρόσφατης συμφωνίας FCA- Peugeot, που έχει δώσει ώθηση στον κλάδο είναι και οι εμπορικές εξελίξεις που βοηθούν. Και τούτο γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα απειλήσει με δασμούς και στις εισαγωγές αυτοκινήτου. Μία γενικότερη αποκλιμάκωση των εντάσεων, περιορίζει τον φόβο για κάτι τέτοιο, αν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, πως ύστερα από μία συμφωνία με την Κίνα ο απρόβλεπτος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα θελήσει να βάλει στο στόχαστρο την Ευρώπη. 

Το κλίμα είναι πάντως θετικό ανά την ήπειρο. Ο DAX στη Φραγκφούρτη με κέρδη 0,7% κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2018. Κέρδη 0,6% στο Μιλάνο, ενώ πιο ήπια είναι η άνοδος σε Παρίσι και Λονδίνο με τους FTSE 100 και CAC 40 να ενισχύονται 0,25% έκαστος. 

Αυτή τη φορά από το «πάρτι» δεν λείιπει ούτο το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης με άνοδο περίπου 0,9% φτάνει στις 867,67 μονάδες. Μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας ο τραπεζικός κλάδος με τον δείκτη του να ενισχύεται περισσότερο από 3% προς το παρόν,παρά την έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα