Με απώλειες η Φάγε σε έσοδα και κερδοφορία στο εννεάμηνο

Η γαλακτοβιομηχανία δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις επί αμερικανικού εδάφους
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 10:27
UPD:11:19

Στο εννεάμηνο οι πωλήσεις της Φάγε στην ελληνική αγορά αντιπροσωπεύουν το 15,1% των συνολικών πωλήσεων, έναντι 15,8%  το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
dalex@naftemporiki.gr

Διατηρεί τον πτωτικό ρυθμό που καταγράφει από την αρχή της φετινής χρονιάς η γαλακτοβιομηχανία Φάγε International και στις επιδόσεις του εννεαμήνου, εμφανίζοντας διψήφια ποσοστά στις απώλειες εσόδων και κερδοφορίας. 

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, που ανακοινώθηκαν χθες, στο φετινό εννεάμηνο τα συνολικά έσοδα καταγράφουν υποχώρηση 11,6% και διαμορφώνονται στα 384,2 εκατ. δολ. (349,53 εκατ. ευρώ με βάση χθεσινές ισοτιμίες), ενώ σε όρους όγκου πωλήσεων οι συνολικές απώλειες κυμαίνονται στο 4,3%. 

Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, η μείωση του τζίρου προκύπτει από την υποχώρηση των πωλήσεων και στις τέσσερις «ισχυρότερες» αγορές του χαρτοφυλακίου του ομίλου. Συγκεκριμένα, η πτώση των εσόδων στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στο 13,3%, στην Ελλάδα ο τζίρος υποχώρησε κατά 15,6%, στη Βρετανία κατά 6,8%, ενώ οριακή είναι η υποχώρηση στην ιταλική αγορά κατά 0,7%. 

Η αρνητική πορεία που καταγράφουν τα έσοδα της ισχυρής γαλακτοβιομηχανίας αποδίδεται από την εταιρεία στην υποχώρηση του όγκου πωλήσεων, στη μείωση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης κατά 4,7%, καθώς και στην επίδραση της ενδυνάμωσης του δολαρίου έναντι της βρετανικής στερλίνας και του ευρώ.

Πιέσεις

Πάντως σε ό,τι αφορά στις πωληθείσες ποσότητες, η Φάγε δέχεται ισχυρότατες πιέσεις επί αμερικανικού εδάφους, όπου στο εξεταζόμενο διάστημα καταγράφεται υποχώρηση όγκου πωλήσεων κατά 9,8%, η οποία ωστόσο αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση κατά 8,8% που σημειώθηκε στην Ιταλία, κατά 5,2% στη Βρετανία και κατά 0,2% στην Ελλάδα.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εννεάμηνο οι πωλήσεις της Φάγε στην ελληνική αγορά αντιπροσωπεύουν το 15,1% των συνολικών πωλήσεων, έναντι 15,8% που ήταν η συμμετοχή τους στον τζίρο το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες επιδόσεις της Φάγε, έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της IRI συνολικά η εγχώρια αγορά γαλακτοκομικών στα οργανωμένα δίκτυα πωλήσεων -ο συνολικός τζίρος της οποίας υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το γιαούρτι εμφανίζει αξία πωλήσεων περί τα 245 εκατ. ευρώ- στο εννεάμηνο εμφάνισε οριακή αύξηση 0,6% σε αξία και 0,2% σε όγκο. 

Κερδοφορία

Σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε η κερδοφορία της γαλακτοβιομηχανίας, τα μικτά κέρδη της Φάγε διαμορφώθηκαν στο φετινό εννεάμηνο σε 148,9 εκατ. δολ. (135,4 εκατ. ευρώ), μειωμένα κατά 22,1% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η κάμψη των μικτών κερδών αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των τιμών παραγωγού γάλακτος που χρησιμοποιούνται στο εργοστάσιο στις ΗΠΑ κατά 15,1% και κατά 30,5% στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις.

Μεγαλύτερη απώλεια καταγράφεται στα καθαρά κέρδη, τα οποία εμφανίζουν πτώση της τάξεως του 33,3% και διαμορφώνονται σε 23,4 εκατ. δολ. (21,28 εκατ. ευρώ) έναντι 35,1 εκατ. δολ. (31,92 εκατ. ευρώ) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. 

Σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 14,7 εκατ. δολ. στο εννέαμηνο του 2019, τα 2,2 εκατ. δολάρια αφορούσαν δαπάνες (κυρίως συντήρηση) για τις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, 2,9 εκατ. δολ. αφορούσαν την υπό σύστασή νέα μονάδα παραγωγής στο Λουξεμβούργο και 9,6 εκατ. δολάρια τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα