Διεθνείς οίκοι «μετρούν» τα μεγέθη 3μήνου των τραπεζών

Τι προβλέπουν για τα κέρδη και τις μετοχές
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 15:22
UPD:15:23
SHUTTERSTOCK

Από την έντυπη έκδοση

Τρίμηνο κερδών για τις ελληνικές τράπεζες αναμένει η JP Morgan σε έκθεσή της, στην οποία ξεχωρίζει τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά τα επικείμενα αποτελέσματα των τραπεζών για το τρίτο τρίμηνο.

Όπως τονίζει, το μομέντουμ στα βασικά έσοδα προ προβλέψεων αναμένεται να διατηρηθεί, καθώς η ενθαρρυντική αύξηση των προμηθειών και τα ελεγχόμενα κόστη αναμένεται να αντισταθμίσουν ενδεχόμενες πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα, η JP Morgan ξεχωρίζει την Εθνική Τράπεζα, η οποία φαίνεται να εμφανίζει την υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 7% στο τρίμηνο, εν μέρει λόγω υψηλότερων κερδών από συναλλαγές αλλά και λόγω ισχυρών οργανικών τάσεων. Τα βλέμματα όμως θα είναι στραμμένα στην Alpha Bank και την ανακοίνωση του νέου business plan.

Ο οίκος αναμένει ότι η Alpha Bank θα εμφανίσει καθαρά κέρδη ύψους 18 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, με πτώση 57% σε ετήσια βάση. Οι προβλέψεις για επισφάλειες εκτιμώνται στα 283 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένονται στα 385 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, με πτώση 10% στο έτος.

Η Eurobank εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη ύψους 46 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, εμφανίζοντας άνοδο 3% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμώνται στα 339 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας κάμψη 4% στο έτος, με τις προβλέψεις να διαμορφώνονται στα 155 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει καθαρά κέρδη ύψους 92 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο, με άνοδο άνω του 100% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν 8%, στα 297 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις να διαμορφώνονται στα 98 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο.

Τέλος, η Πειραιώς αναμένεται να καταγράψει κέρδη 24 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, μειωμένα 64% στο έτος, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να διαμορφώνονται στα 355 εκατ. ευρώ, 2% υψηλότερα, και τις προβλέψεις για επισφάλειες να ανέρχονται στα 156 εκατ. ευρώ.

HSBC

Σε αναβάθμιση των συστάσεων για τις μετοχές των Eurobank, Εθνικής και Τράπεζας Πειραιώς, από διακράτηση σε αγορά προχώρησε η HSBC, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τις τιμές-στόχους για τις τρεις, ενώ μειώνει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank.

Συγκεκριμένα, για τη Eurobank η τιμή-στόχος αυξάνεται στο 1,04 ευρώ ανά μετοχή από 0,94 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική Τράπεζα στα 3,3 ευρώ από 2,8 ευρώ και για την Πειραιώς στα 4,4 ευρώ από 3,1 ευρώ, ενώ αντιθέτως για την Αlpha Βank η τιμή-στόχος μειώνεται στα 2,48 ευρώ από 2,5 ευρώ προηγουμένως.

Για την Αlpha Βank κάνει λόγο για ανοδικό ρίσκο από το επιχειρηματικό σχέδιο. Εμμένει στην άποψή της πως η αγορά ανησυχεί υπερβολικά για τα εμπόδια στον κύκλο εργασιών και την καθυστερημένη επίτευξη του στόχου για μείωση των NPEs.

Για τη Eurobank σημειώνει πως τα έσοδα πιθανότατα θα αποδειχθούν υψηλότερα απ’ ό,τι των άλλων ελληνικών τραπεζών, θα εμφανιστούν νωρίτερα και θα είναι πιο αξιόπιστα, κάτι που σημαίνει πως το premium έναντι των άλλων τριών τραπεζών της αξίζει.

Για την Εθνική Τράπεζα κάνει λόγο για μια καλύτερη εναρκτήρια θέση, που σημαίνει πως ο κίνδυνος για την επίτευξη του απαιτούμενου de-risking του ισολογισμού είναι χαμηλότερος για την τράπεζα. Αν επιτευχθούν οι στόχοι, η HSBC βλέπει περιθώριο ανόδου 25% στις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη του 2022, ενώ οι πρόσφατες τάσεις στις τιμές των ακινήτων θα μπορούσαν να αποδειχθούν επωφελείς για το μεγάλο απόθεμα των ενυπόθηκων NPEs.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς η HSBC αναθεωρεί τη στάση της για τα CoCos και ενσωματώνει την απροθυμία του ΤΧΣ για αυξημένη συμμετοχή ή προσφυγή στις αγορές. Η χρηματιστηριακή αναμένει τώρα πως το CoCo θα αποπληρωθεί σταδιακά σε διάστημα 10 ετών, χωρίς dilution για τους μετόχους.

Η Deutsche Bank

Η Deutsche Bank σε ανάλυσή της εκτιμά ότι σε όρους προ προβλέψεων κερδών (εξαιρουμένων αυτών από trading) ο κλάδος θα παρουσιάσει κάμψη 6% σε τριμηνιαία βάση κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων εξόδων της Εθνικής, ενώ αναμένει ότι η Alpha Bank θα σημειώσει τη μικρότερη κάμψη έναντι του ανταγωνισμού.

Για τις προμήθειες η Deutsche Bank μιλά για αύξηση κατά 3% σε τριμηνιαία βάση, κάτι που αποδίδει σε πρωτοβουλίες για νέες χορηγήσεις και χρεώσεις για τη χρήση πλαστικού χρήματος. Η Alpha Bank αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο όφελος ( 5%) και ακολουθούν Eurobank (3,6%), Πειραιώς (1,7%) και Εθνική (1%).

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα