Στόχος της Danaos άντληση 63 εκατ. δολ. με διάθεση μετοχών

Στήριξη της πρότασης από μεγαλομετόχους εφοπλιστές και τράπεζες που συμμετέχουν
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 12:29
UPD:12:30
www.danaos.com

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr

Στη διάθεση μετοχών θα προχωρήσει η Danaos Corporation, η εισηγμένη στο NYSE ναυτιλιακή εταιρεία του Γιάννη Κούστα, προκειμένου να αντλήσει έσοδα ύψους μέχρι και 63 εκατ. δολ. Την κίνηση αυτή φαίνεται να στηρίζουν και άλλοι μεγαλομέτοχοι της ναυτιλιακής όπως ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, αλλά και ορισμένες εκ των τραπεζών μετόχων.

Ειδικότερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διαθέσει στο επενδυτικό κοινό μετοχές αξίας 55 εκατ. δολ. Η τιμή δεν έχει ορισθεί, σημειώνεται όμως ότι στην τελευταία συνεδρίαση του χρηματιστηρίου στις 15 Νοεμβρίου η τιμή της μετοχής ήταν στα 11 δολ. η μία. Το σύνολο των κοινών μετοχών της Danaos που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο ανέρχονται σε 15.371.470 μετοχές.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας, όπως ο Γιάννης Κούστας (βασικός μέτοχος) και ο Γιώργος Οικονόμου, έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για την αγορά μετοχών. Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, μετοχές αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων προτίθενται να αποκτήσουν ορισμένοι από τους βασικούς μετόχους, συμπεριλαμβανομένης και της Danaos Investment Limited, η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας και ελέγχεται από τον Γιάννη Κούστα, διευθύνοντα σύμβουλο. Η Danaos Investment Limited προτίθεται να αγοράσει μετοχές αξίας 17 εκατ. δολ. Επίσης ενδιαφέρον για την απόκτηση μετοχών εξέφρασε και η Hamburg Commercial Bank AG (formerly HSH Nordbank AG), η οποία ελέγχει το 20,4% της Danaos, ωστόσο μπορεί να επιλέξει τελικά και τη μη αγορά μετοχών.

Ακόμη μετοχές 5 εκατ. δολ. προτίθεται να αποκτήσει και ο Γιώργος Οικονόμου ο οποίος ελέγχει ήδη 1.544.401 μετοχές της Danaos (10,04% της εταιρείας).

Η Danaos προτίθεται να χορηγήσει στους underwriters το δικαίωμα να αποκτήσουν σε ένα διάστημα 30 ημερών επιπλέον μετοχές ίσες με το 15% των μετοχών (άλλα 8 εκατ. δολ. περίπου) που θα διατεθούν στη δημόσια προσφορά.

Στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται ότι τα καθαρά έσοδα της προσφοράς θα διατεθούν για κεφαλαιουχικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών απόκτησης πλοίων και για άλλους γενικούς εταιρικούς σκοπούς.

Να σημειωθεί επίσης ότι μία επιτυχημένη ολοκλήρωση της προσφοράς μετοχών μπορεί να άρει και το «απαγορευτικό» διανομής μερίσματος που ισχύει από το 2008, έτος που ξεκίνησε η μεγάλη διεθνής οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τους όρους που περιλαμβάνονται στις δανειακές συμβάσεις της εταιρείας και τη σύμβαση αναχρηματοδότησης των δανείων που υπέγραψε τον Αύγουστο του 2018, μπορεί το διοικητικό συμβούλιο να επιτρέψει την καταβολή μερίσματος εφόσον η εταιρεία, εκτός άλλων προϋποθέσεων, λάβει καθαρά έσοδα τουλάχιστον 50 εκατ. δολ. από προσφορά μετοχών.

Η Citigroup και η Jefferies ενεργούν ως διαχειριστές της προσφοράς.

Αισιοδοξία για τους ναύλους στα containerships

Η πρωτοβουλία αυτή της Danaos έρχεται σε μία περίοδο που από τη διοίκησή της εκφράζεται μια αισιοδοξία για τη ρότα της ναυλαγοράς στα containerships. Όπως εκτίμησε πριν από λίγες ημέρες κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεάμηνου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Κούστας, το 2020 η αύξηση της ζήτησης του εμπορίου εμπορευματοκιβωτίων θα ξεπεράσει την ανάπτυξη της προσφοράς για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια. Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι η ναυλαγορά των containerships έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, ιδίως για πλοία μεταφορικής ικανότητας μεγαλύτερης των 5.500 TEU, αν και κατεγράφη βελτίωση των ναύλων και στα πλοία Panamax. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2019 η εταιρεία κατέγραψε προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 110,7 εκατ. δολ. έναντι 94,6 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 6,1 εκατ. δολ., στα 337 εκατ. δολ. από 343,1 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν.

Η Danaos Corporation διαθέτει έναν στόλο από 60 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνολικής μεταφορικής ικανότητας 360.147 TEU, συμπεριλαμβανομένων πέντε πλοίων που ανήκουν στην εταιρεία Gemini Shipholdings Corporation, μια κοινοπραξία της Danaos και μεγαλομετόχων της εταιρείας.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα