Χρηματιστήρια: Φεύγουν από το ρίσκο οι επενδυτές

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 20:03
UPD:20:06
REUTERS/LUCAS JACKSON

Της Εφης Τριήρη

etriiri@naftemporiki.gr

Αρνητικό ήταν το κλίμα στα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς η υποστήριξη των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ από τις ΗΠΑ φαίνεται να απομακρύνει την προοπτική μίας «πρώτης φάσης» εμπορικής συμφωνίας μέχρι το τέλος τους έτους, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να γυρίσουν την πλάτη στο ριψοκίνδυνο ενεργητικό.

Με την αμερικανική κυβέρνηση να ετοιμάζεται τώρα να υπογράψει το νομοσχέδιο για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ, αναλυτές προειδοποιούν ότι η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας δεν πρόκειται να υπογραφεί εφέτος. Μοναδικό "φωτεινό" σημείο οι φημολογίες ότι οι ΗΠΑ μπορεί να καθυστερήσουν την επιβολή κάποιων δασμών σε κινεζικά αγαθά ακόμη και εάν δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Στη Wall Street, το επενδυτικό κλίμα επηρέασαν και τα στοιχεία για τις αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας που παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές υποχώρησαν για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, με το γερμανικό βιομηχανικό όμιλο Thyssenkrupp να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια 19 ετών, από τη στιγμή που καταργεί το μέρισμά του. Η μετοχή της εταιρείας έκανε βουτιά άνω του 13%, μετά την προειδοποίηση για ακόμη μεγαλύτερες ζημίες, ζητώντας από τους επενδυτές να δείξουν μεγαλύτερη υπομονή.

Σημαντική πτώση, 14%, σημείωσε και η μετοχή της Royal Mail, καθώς το πρώην βρετανικό μονοπώλιο στις ταχυδρομικές υπηρεσίες ανακοίνωσε ότι έχει μείνει πίσω στο χρονοδιάγραμμα των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων, υπό την απειλή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και της επιβράδυνσης της βρετανικής οικονομίας.

Ο δείκτης STOXX 600 βρέθηκε σε χαμηλό δύο περίπου εβδομάδων, οδεύοντας προς την πρώτη εβδομαδιαία πτώση στη διάρκεια των τελευταίων επτά εβδομάδων. Ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων καθοδήγησε τις απώλειες, με απώλειες άνω του 1%, ενώ τεχνολογία και βαριά βιομηχανία σημείωσαν πτώση 0,4%. Αντίστοιχα, ο δείκτης που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα των blue chip της Ευρωζώνης άγγιξε προς στιγμή υψηλό τριών εβδομάδων.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της ArtGo, εταιρείας που εδρεύει στις ΗΠΑ και είναι εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ και η οποία παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση εφέτος, απώλεσε το πρωί της Πέμπτης το 98% της αξίας της, με αποτέλεσμα να κάνουν φτερά 5,7 δισ.δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της, προτού ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της. Αιτία, η απόφαση της εταιρείας δεικτών MSCI να μην συμπεριλάβει την ArtGo στους δείκτες της.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα