Γ. Ζαββός: «Ηρακλής» και θωράκιση της Ε.Κ. θα έλξουν επενδυτές

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 11:21
UPD:11:25
minfin.gr

Της Σοφίας Εμμανουήλ
semm@naftemporiki.gr

Ο «Ηρακλής» εμπεδώνει τη διαφάνεια μετά τα φαινόμενα «κονιορτοποίησης» της εμπιστοσύνης της κεφαλαιαγοράς, ως η πρώτη επενδυτική πράξη της κυβέρνησης μετά από μια δεκαετία, σύμφωνα με τον Γιώργο Ζαββό, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, που παρέθεσε ομιλία στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου κατά της Απάτης (ACFE Greece) που πραγματοποιείται στο Grand Hyatt με την υποστήριξη της «Ναυτεμπορικής» και του naftemporiki.gr.

Στο συνέδριο, που είχε θέμα την ακεραιότητα, ο κ. Ζαββός μίλησε για rebranding της Ελλάδας μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης και ανέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ακεραιότητα και ειδικότερα την ανάπτυξη κουλτούρας ακεραιότητας.

Εστίασε την παρουσίασή του σε τρείς άξονες στους οποίους προωθούνται πρωτοβουλίες: στον τραπεζικό κλάδο με στόχο να καταστεί εύρωστος και να είναι σε θέση να προσελκύσει επενδυτές, στην κεφαλαιαγορά ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και τρομοκρατίας.

1. Μιλώντας για το σχέδιο “Ηρακλής”, που βοηθά στην εμπέδωση της διαφάνειας και την δημιουργεία ισχυρών βάσεων για το τραπεζικό σύστημα, τόνισε ότι με την εφαρμογή του – ενόψει της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή - η κυβέρνηση έφερε σε χρόνο ρεκόρ συστημική λύση για τα κόκκινα δάνεια τα οποία θα μειωθούν κατά 30 δισ. ευρώ.

Εξήγησε ότι η μείωση του όγκου των κόκκινων δανείων κατά 40% στη χώρα μας βασίζεται στη δημιουργία διαφανών διαδικασιών και τόνισε ότι η εγγύηση των 12 δις. ευρώ που θα δώσει το δημόσιο αφορά το τμήμα της τιτλοποίησης που θα είναι το καλύτερα ελεγμένο ώστε να είναι όλοι σίγουροι ότι το σχέδιο θα έχει επιτυχία.

“O Ηρακλής είναι η πρώτη επενδυτική πράξη της χώρας μετά από μια δεκατία. Το ομολογο είναι ισχυρό και ελκυστικό. Σε μια περίοδο αρνητικών επιτοκίων δίνει αποδόσεις”, είπε μεταξύ άλλων.

2. Στο θέμα της κεφαλαιαγοράς έμφαση δίνεται στο θέμα της Εταιρικής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, που εμμέσως αναφέρθηκε στην υπόθεση Folli Follie, καθώς όπως είπε πριν από λίγο καιρό η εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά “κονιορτοποιήθηκε” λόγω περίεργων φαινομένων που αμαύρωσαν την εικόνα της. “H κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για πλήρη κάθαρση που θα περάσει το μήνυμα της εμπιστοσύνης”, σημείωσε μιλώντας για τις αναγκαίες συνθήκες εισόδου επενδυτών σε μια αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό στο “πακέτο” μεταρρυθμίσεων της κεφαλαιαγοράς που θα πάει στη Βουλή για ψήφιση αρχές του επόμενου μήνα, στο επίκεντρο είναι το θέμα της Εταιρικής Διακυβέρνησης, η προσαρμογή του ελληνικού δικαίου στα ευρωπαϊκά πρότυπα και εν τέλει η θωράκιση της ίδιας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία σε ειδικές περιπτώσεις εισηγμένων θα μπορεί να παρέμβει ακόμη και για την αλλαγή Δ.Σ. αν κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο. Η εξασφάλιση ανεξαρτησίας στη λήψη αποφάσεων, η παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων από τους ορκωτούς λογιστές σε συνδυασμό με την αξιοποίηση συστηματικότερων μέσων από την ΕΛΤΕ και την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων σε ηλεκτρονική μορφή, αποτελούν ενδεικτικές πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με την ΕΚ είναι αποφασισμένο να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην ΕΕ με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

3. Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις για το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε στην υλοποίηση κεντρικού μητρώου πραγματικών δικαιούχων και την επικείμενη ενσωμάτωση της 5ης Οδηγίας (για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης από παράνομες δραστηριότητες) που διασφαλίζει τον έλεγχο των πολικώς εκτεθειμένων προσώπων. Έτσι θα αντιμετωπιστούν περιπτώσεις μηχανισμών εποπτείας που εχουν υποπέσει σε σφάλματα, όπως είπε εισαγωγικά ο κ. Ζαββός. Δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες χώρες, όπου γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από τον τραπεζικό εποπτικό χώρο, τόνισε όμως ότι η Ελλάδα είναι σε πλεονεκτική θέση, με εξαιρετικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα