ΤτΕ: Μέσω Παγκόσμιας Τράπεζας… η επενδυτική βαθμίδα

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 14:36
UPD:14:42
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η βελτίωση της επίδοσης στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, όπως αυτός καταγράφεται στη διεθνή κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι το διαβατήριο της Ελλάδας για την επενδυτική βαθμίδα μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο. Στην εκτίμηση αυτή προβαίνουν οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αντίστοιχη αναφορά έκανε νωρίτερα σήμερα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, προκειμένου να επιτευχθεί αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία (από την οποία απέχουμε τώρα τρεις βαθμίδες), απαιτείται σημαντική επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της θέσης της χώρας στους δείκτες διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας (σ.σ. η Ελλάδα κατατάσσεται σήμερα 79η στον δείκτη Doing Business), οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τους οίκους αξιολόγησης.

«Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει τη συμπερίληψη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα βελτιώσει περαιτέρω τις συνθήκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και θα επιδράσει θετικά στην οικονομική δραστηριότητα», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Πρόσφατα, παράγοντας του οίκου Fitch, χαρακτήριζε «δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη» την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, έθετε στο επίκεντρο αφενός την εικόνα τον τραπεζών με ζητούμενο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφετέρου την ουσιαστική αύξηση των επενδύσεων, γεγονός που συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα και ευρύτερα την ελκυστικότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα