«Φρενίτιδα» εξαγορών και συγχωνεύσεων: Deals 70 δισ. δολ. σε ένα 24ωρο

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 10:50
UPD:13:19
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Ο «πυρετός» των εξαγορών και συγχωνεύσεων έχει κυριεύσει τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο, από το Τόκιο μέχρι το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, ωθώντας τους δείκτες σε επίπεδα-ρεκόρ και δίνοντας στο ράλι των μετοχών νέα δυναμική.

Σε ένα 24ωρο «μετράμε» συμφωνίες συνολικής αξίας 70 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Από τα deals ξεχωρίζει η εξαγορά, ύψους 26 δισ. δολαρίων της ΤD Ameritrade Holding από την Charles Schwab, δημιουργώντας έναν κολοσσό στον τομέα του asset management. Την ίδια ημέρα, o όμιλος πολυτελών ειδών LVMH ανακοίνωσε την εξαγορά της Tiffany έναντι 16,2 δισ. δολαρίων, ενώ η ελβετική φαρμακευτική Novartis συμφώνησε στην εξαγορά της αμερικανικής Medicines Co., σε ένα ακόμη deal πολλών δισ. δολαρίων για την ακρίβεια 9,7 δισ.

Σε ένα 24ωρο ανακοίνωθηκαν περισσότερες από δέκα συμφωνίες, αξίας ενός δισ. δολαρίων ή και περισσότερο, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το BBG.

Οι μεγα-συγχωνεύσεις εκτόξευσαν τον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη MSCI World σε ιστορικά υψηλά.

Παρότι οι συμφωνίες εκτείνονται σε διαφόρους κλάδους και δεν επικεντρώνονται μόνο σε έναν, εντούτοις μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό: Οι εταιρείες-αγοραστές επωφελούνται των συνθηκών φθηνής χρηματοδότησης, καθώς οι κεντρικές τράπεζες στρέφονται και πάλι προς την κατεύθυνση της νομισματικής στήριξης. Παράλληλα, οι ανησυχίες περί παγκόσμιας ύφεσης φαίνεται να μετριάζονται, ενώ οι ενδείξεις προόδου στις σινο-αμερικανικές εμπορικές συνομιλίες αίρουν ακόμη ένα «γκρίζο σύννεφο», δημιουργώντας συνθήκες κατάλληλες για δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων.

«Η πρόσφατη “έκρηξη” συμφωνιών είναι δείγμα οικονομικής αισιοδοξίας», τονίζει στο BBG ο Μπροκ Σίλβερς, γενικός διευθυντής στην Adamas Asset Management στο Χογκ-Κογκ. «Στις ΗΠΑ τόσο ο πληθωρισμός όσο και η ανεργία είναι σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η Fed έχει κάνει στροφή προς την κατεύθυνση της νομισματικής χαλάρωσης», προσθέτει.

Το κλίμα αισιοδοξίας και η έντονη δραστηριότητα συμφωνιών οδήγησαν χθες τους βασικούς δείκτες της Wall Street σε ιστορικό υψηλό, ενώ στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2015.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα