Ευρωπαϊκή λύση για ηλεκτρονικές πληρωμές

Προσπάθεια για απάντηση στην πρωτοκαθεδρία των συστημάτων των ΗΠΑ - Αγκάθι ο εθνικός κατακερματισμός
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 18:17
UPD:18:17
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Μπενουά Κερέ: Υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να χάσει το οικονομικό πλεονέκτημά της.

Από την έντυπη έκδοση

Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τα διεθνή συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, τονίζοντας όμως πως δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να προωθήσει πρωτοβουλίες που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα.

Υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να χάσει το οικονομικό πλεονέκτημά της, υποστήριξε ο Κερέ μιλώντας χθες σε συνέδριο, από τη στιγμή που τα 2/3 των ηλεκτρονικών πληρωμών γίνονται με κάρτες από τις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πάροχοι τείνουν να εστιάζουν στις χώρες τους ή περιφερειακά αυτών και αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την Ευρωζώνη. 

«Οι λύσεις που αφορούν κάθε χώρα ξεχωριστά δεν έχουν το αναγκαίο μέγεθος και κλίμακα, ενώ ο εθνικός κατακερματισμός έχει παραλύσει τον ανταγωνισμό και τον έχει καταπνίξει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε. 

Ο τομέας των πληρωμών χωρίς μετρητά κυριαρχείται από παρόχους των ΗΠΑ, όπως η Visa και η Mastercard. Η Amazon και η Apple έχουν αποσπάσει, επίσης, μερίδιο της αγοράς με τα σχετικά συστήματα πληρωμών τους, όπως και ο διαδικτυακός πάροχoς PayPal που επίσης έχει την έδρα του στις ΗΠΑ. Η ΕΚΤ εξετάζει τώρα τη δυνατότητα καθιέρωσης ενός ψηφιακού νομίσματος, αλλά αυτό θα είχε ευρύτερες συνέπειες για τις τράπεζες. 

Ο Κερέ προειδοποίησε να μην εκτοπισθούν από την ΕΚΤ οι «παίκτες» του ιδιωτικού τομέα. Η ΕΚΤ θέσπισε πρόσφατα το σύστημα άμεσων πληρωμών TIPS για συναλλαγές μεταξύ των τραπεζών, οι οποίες όμως καθυστερούν να ενταχθούν σε αυτό και δεν έχει υπάρξει έως τώρα κάποια σημαντική επίδραση. 

Έλεγχοι

Η στήριξη σε μη Ευρωπαίους παρόχους πληρωμών είναι προβληματική, επειδή η Ε.Ε. δεν έχει εξουσία σε αυτούς και έχει περιορισμένες εποπτικές αρμοδιότητες, είπε ο Κερέ. 

Νέες πρωτοβουλίες ψηφιακών νομισμάτων που επιδιώκουν να καλύψουν το κενό, όπως τα λεγόμενα «stablecoins», μπορεί να είναι επίσης προβληματικές, επειδή δεν έχουν δοκιμαστεί και δημιουργούν νομική αβεβαιότητα.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι στόχος του είναι να παρουσιάσει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα άμεσων πληρωμών σε όλα τα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το τέλος του 2021. «Το χρονικό διάστημα αυτό, όλοι στην Ε.Ε., πολίτες και εταιρείες, θα πρέπει να μπορούν να πραγματοποιούν εγχώριες και διασυνοριακές συναλλαγές άμεσων πληρωμών σε όλες τις καταστάσεις πληρωμών», δήλωσε.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα