«Κλείδωσε» η ομολογιακή έκδοση από την Ελλάκτωρ

Στόχος η άντληση 600 εκατ. ευρώ - Έτοιμη η εταιρεία ειδικού σκοπού
Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019 19:31
UPD:19:31
NIKOS DANIILIDIS

Η διοίκηση της Ελλάκτωρ ξεκίνησε από χθες τις αναγκαίες παρουσιάσεις για την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
tigoum@naftemporiki.gr

Σε ομολογιακό δάνειο ύψους 600 εκατ. ευρώ προχωρά η Ελλάκτωρ, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της «Ν» (20.11.19). Για τον σκοπό της έκδοσης συστάθηκε εταιρεία, θυγατρική κατά 100% του κατασκευαστικού ομίλου, υπό την ονομασία Ellaktor Value PLS και σύμφωνα με το δίκαιο της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Η Ellaktor Value PLS προτίθεται να προβεί στην έκδοση και διάθεση πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών, ονομαστικής αξίας 600 εκατ. ευρώ με λήξη το 2024, όπως επισημαίνεται «υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς και της ζήτησης». Το προαναφερόμενο ποσό θα διατεθεί για την αποπληρωμή μέρους του υφιστάμενου δανεισμού της Ελλάκτωρ και των θυγατρικών της, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. και ΑΚΤΩΡ Α.Ε., για την καταβολή των αμοιβών και των εξόδων της έκδοσης, και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς που αφορούν γενικότερα την οικονομία.

Η διοίκηση ξεκίνησε τις αναγκαίες παρουσιάσεις από χθες 29 Νοεμβρίου 2019.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το επιτόκιο που θα πετύχει η Ελλάκτωρ, όμιλος με διεθνή παρουσία και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων που εστιάζει στις παραχωρήσεις, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη διαχείριση απορριμμάτων, στις κατασκευές και στην ανάπτυξη ακινήτων.  

Έχουν προηγηθεί το 5ετές ομόλογο των ΕΛΠΕ, στις 28 Σεπτεμβρίου, με επιτόκιο 2,125%, το πολύ πετυχημένο 7ετές του ΟΤΕ με επιτόκιο κάτω του 1% στο 0,875%, της Μυτιληναίος με επιτόκιο 2,5%, της Wind με επιτόκιο 4,25% και της Τέρνα Ενεργειακή με επιτόκιο 2,6%.

Στο ομόλογο της Ελλάκτωρ οι HSBC Bank plc, Citigroup Global Markets Limited και J.P. Morgan Securities plc, ενεργούν από κοινού ως Γενικοί Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners), η Goldman Sachs International ενεργεί ως Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunner) και οι Alpha Bank A.E., Eurobank Ergasias A.E., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., Ambrosia Capital Ltd και AXIA Ventures (Athens Branch), ενεργούν ως Συνδιαχειριστές (Co-Managers) σχετικά με την έκδοση.

Βάσει των αποτελεσμάτων 9μήνου της Ελλάκτωρ (τελευταία επίσημα στοιχεία) ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της έχει διαμορφωθεί σε 1.238,7 εκατ. ευρώ, έναντι 1.254,6 εκατ. στο τέλος του 2018 και ο βραχυπρόθεσμος σε 248,4 εκατ. ευρώ από 161,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 378,7 εκατ. ευρώ έναντι 479,3 εκατ. ευρώ.

Όπως επίσης αναφέρεται στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, τον περασμένο Αύγουστο, «ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τις συνεργαζόμενες πιστώτριες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανείων των εταιρειών Ελλάκτωρ ΑΕ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΑΚΤΩΡ συνολικού ποσού 582,6 εκατ. υπογράφοντας σχετικό συμφωνητικό όρων (Termsheet). Η επεξεργασία των συμβατικών κειμένων είναι σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος τους 2019».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα