Ευρωζώνη: Σε ύφεση για 10ο μήνα η μεταποίηση, αλλά και αχτίδες αισιοδοξίας

Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2019 12:39
UPD:12:39

Σε ύφεση παρέμεινε τον Νοέμβριο ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρωζώνης, με τη δραστηριότητα να συρρικνώνεται για 10ο διαδοχικό μήνα, αν και με ελαφρώς βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. 

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της IHS Markit ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση στις 19 οικονομίες, που μοιράζονται το ευρώ, σκαρφάλωσε στις 46,9 μονάδες, μία μονάδα επάνω σε σχέση με τον Οκτώβριο και ελαφρώς υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 46,6. Ωστόσο παρέμεινε μακριά από το όριο των 50 μονάδων που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση. 

Ο επιμέρους δείκτης για την παραγωγή σκαρφάλωσε στις 47,4 από 46,6 μονάδες, αλλά και πάλι δεν ξέφυγε από το «κόκκινο». H πτώση σε νέες παραγγελίες, απασχόληση και αγορές πρώτων υλών συνεχίστηκε, αλλά ήταν μικρότερη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. 

«Αν και έχουμε ακόμη βαθιά συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας υπάρχουν και κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, που γεννούν ελπίδες ότι ίσως τα χειρότερα να πέρασαν για τη ζώνη του ευρώ» σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. 

Σημειώνεται ότι τον ίδιο μήνα η  επέκταση της παραγωγής και η αύξηση των νέων παραγγελιών οδήγησε σε επιτάχυνση της ελληνικής μεταποίησης, σε ακόμη μία ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα, ανακάμπτοντας με ταχύτερους ρυθμούς.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τον ελληνικό μεταποιητικό κλάδο ανήλθε στο 54,1 από 53,5 τον Οκτώβριο, στα υψηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων μηνών. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα