Αυξάνεται το επιτόκιο για το ομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ξένοι οι τρεις στους τέσσερις επενδυτές
Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 11:31
UPD:11:31
NIKOS DANIILIDIS

Το 75% των κεφαλαίων της κάλυψης του ομολόγου των 600 εκατ. ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έως χθες, 24 ώρες πριν από το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, προερχόταν από ξένους και το υπόλοιπο 25% ήταν ελληνικής προέλευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ξένα χαρτοφυλάκια έχουν μπει με μεγάλα πακέτα που ξεκινούν από τα 50 εκατ. ευρώ και φτάνουν έως και τα 120 εκατ. ευρώ. Ως προς το επιτόκιο του ομολόγου, οι πληροφορίες είναι για την ώρα συγκεχυμένες, αφού άλλες κάνουν λόγο για κουπόνι που κινείται γύρω στο 5,75%, ενώ χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg τοποθετούσε το επιτόκιο στο 6% με 7%.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στην παρουσίαση που είχε κάνει στην αρχή του roadshow την περασμένη Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, είχε δηλώσει πως το επιτόκιο δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 4%, αφού αυτό που προσφέρει είναι ένα high yield bond και πως έχει πλήρη επίγνωση ότι ως πρώτη της έξοδος στις διεθνείς αγορές η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να συνοδευτεί από ένα σχετικά υψηλό επιτόκιο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το 2018, το μέσο σταθερό επιτόκιο δανεισμού του ομίλου ήταν μεταξύ 5,5% και 6%, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που εκτιμάται ότι είναι μεσοσταθμικά τουλάχιστον 1% υψηλότερο.

Σε περίπτωση που το επιτόκιο του ομολόγου των 600 εκατ. ευρώ καταλήξει να διαμορφωθεί μεταξύ 6,25% και 6,75%, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα αναχρηματοδοτήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του δανεισμού της με σχεδόν το ίδιο κόστος χρήματος, αλλά αποδεσμεύοντας παράλληλα μία σειρά από σημαντικά assets που αυτή τη στιγμή βρίσκονται ενεχυριασμένα λόγω τραπεζικού δανεισμού. Επίσης θα απελευθερώσει τις ταμειακές ροές της που αυτή τη στιγμή θυσιάζονται στην πληρωμή τόκων και θα κάνει μία καλή πρώτη γνωριμία με πολύ βαριά ξένα χαρτοφυλάκια. 

Ωστόσο, όπως εκτιμάται, η έκδοση του ομολόγου των 600 εκατ. ευρώ είναι για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ μία βασική προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητά της και την περαιτέρω ανάπτυξή της, αφού όπως ανέφερε και η διοίκηση στην παρουσίαση που έκανε σε Έλληνες fund managers στην πρεμιέρα του ομολόγου, ο Όμιλος έχει σχεδόν εξαντλήσει τα περιθώρια δανειοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες, άρα αν θέλει να πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, είναι υποχρεωμένος από σήμερα να ανοίξει εναλλακτικούς δρόμους χρηματοδότησης, ακόμα και πληρώνοντας κάτι παραπάνω στο επιτόκιο της πρώτης του έκδοσης. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα